16.06.2021.

16:37

Foto:

Srbija

RUDNIK ČUKARU PEKI VODI SRBIJU NA VRH! Njegovim pokretanjem izbija na drugo mesto proizvođača bakra u Evropi

Ministarstvo za rudarstvo i energetiku Vlade Republike Srbije, izdalo je rešenje Kompaniji Zi Đin kojim se odobrava izgradnja rudarskih objekata kao i izvođenje rudarskih radova za rudnik bakra i zlata u ovom delu Istočne Srbije.

Rudarskim projektom je predviđeno da se na ovom potezu godišnje proizvede 3,3 miliona tona rude bakra i zalata, a kako menadžment kineske kompanije predviđa, eksploatacione rezerve iznose oko 37 miliona tona rude, kažu u Ministarstvu za enrgetiku i rudarstvo.

Informer

 

,,Ukupna investicija za realizaciju projekta, odnosno za izgradnju i razvoj gornje zone rudnika ,,Čukaru Peki,, je 474 miliona evra. Njegovim pokretanjem Srbija se svrstava na drugo mesto među proizvođačima bakra u Evropi odmah posle Poljske a proizvodnja od sadašnjih pet posto, biće povećana na 18 procenata.

Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora, tu su da pomognu u realizaciji ove investicije koja je od izuzetnog značaja za državu alii čitavu Istočnu Srbiju.

Znatna ulaganja biće usmerena da se podrže projketi zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine, saopšteno je iz nadležnog resornog Ministarstva.