21.06.2021.

23:35

Foto:

Srbija

KREĆE BORBA ZA INDEKS NA UNIVERZITETIMA ŠIROM SRBIJE! Navala na medicinu i informatiku

U Srbiji ove nedelje počinje trka za indeks na univerzitetima širom zemlje! Ove godine, kako saznajemo, očekuje se navala na studije medicine, informatike, stomatologije, ali i psihologije.

Mesta ima za oko 23.000 brucoša, koji od 23. do 26. juna mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita na željeni fakultet.

Mnogi maturanti još vagaju šta će da upišu, a pored izbora profesije, važno im je koliko koji fakultet prima brucoša na budžet i koliko košta školarina. Tako oni koji ne upadnu na budžet, za jednu školsku godinu treba da plate 50.000 dinara na Tehničkom fakultetu u Boru, a među najjeftinijima je i Fakultet za mašinstvo u Kraljevu, gde godišnja školarina košta 51.000 dinara. Najskuplji su, s druge strane, studije na arhitekturi u Beogradu, koje koštaju 240.000 dinara, i na ETF-u, gde za softversko inženjerstvo treba platiti 243.500 dinara.

I školarina važna

Kada govorimo o ostalim traženim visokoškolskim ustanovama u prestonici, za Matematički, Medicinski, Farmaceutski, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, cena školovanja se kreće od 120.000 do 148.000 dinara.

Kalendar upisa

Prvi upisni rok za prijavljivanje kandidata trajaće od 23. do 26. juna. Potencijalni akademci će istaknute liste moći da vide najkasnije 26. juna. Polaganje prijemnih ispita odvijaće se od 28. juna do 2. jula, dok će rezultati biti objavljeni najkasnije 5. jula. Upis kandidata mora biti završen do 16. jula. Drugi upisni rok biće organizovan 2. i 3. septembra.

Kako su rekli iz Univerziteta u Beogradu, ove godine je planiran upis 14.974 studenta, nešto manje nego prethodne godine.

- Broj planiranih budžetskih mesta za osnovne i integrisane akademske studije ove godine je ukupno 9.588, dok je za samofinansiranje taj broj 5.386 - rekli su oni. Iako među mladima fakulteti tehničkih usmerenja iz godine u godinu bivaju sve popularniji, zbog bolje mogućnosti za pronalazak posla studije za koje je lane postojalo najveće interesovanje jesu studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Odmah iza psihologije su integrisane studije stomatologije, informatika na Matematičkom fakultetu, Fakultet organizacionih nauka, medicina, logopedija, softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Skupa umetnost

Na fakultetima Kragujevačkog univerziteta ima ukupno 3.744 mesta za upis na prvu godinu studija, od čega je 1.137 namenjeno samofinansirajućim studentima. Najskuplje studiranje je na Filološko-umetničkom fakultetu, gde je za godinu na primenjenoj i likovnoj umetnosti potrebno izdvojiti 170.000 dinara. U rektoratu univerziteta u Kragujevcu kažu da očekuju najviše prijava za Medicinski fakultet, ali i smerove na Fakultetu inženjerskih nauka. Na Univerzitet u Novom Sadu se u narednu školsku godinu može upisati ukupno 16.189 studenata, od toga 8.322 čije će školovanje biti finansirano iz državnog budžeta i 7.867 samofinansirajućih studenata. Kada je Univerzitet u Novom Sadu u pitanju, ovaj univerzitet prima ukupno 16.189 brucoša, najmanje novca treba izdvojiti za studije na Pedagoškom fakultetu - 50.000 dinara, a najviše za studije na Akademiji umetnosti, koje koštaju 125.000 dinara.