21.06.2021.

13:51

Foto: Informer/S.K.

Srbija

Vodom za piće pune bazene, pa preti nestašica vode u Novom Sadu!

- Prerađena voda u Fabrici vode, koja dolazi do krajnjih korisnika, isključivo je namenjena za piće, sanitarne potrebe i kuvanje. Navodnjavanje  poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće. Sirove vode ima dovoljno, ali je zbog neodgovornog ponašanja pojedinih potrošača, potrošnja pijaće vode enormno skočila, zbog čega nemaju svi korisnici uredno i stabilno vodosnabdevanje – navode u nvoosadskom „ Vodovodu“.

Oni dalje pojašnjavaju da su trenutno najkritičnija vikenda naselja na Fruškoj gori,  Popovica i Paragovo. 

- Dva rezervoara u Sremskoj Kamenici jutros u bila potpuno prazna, a fabrika vode radi punim kapacitetom i dostigla je svoj maksimum puštanjem u sistem čak 1.250 litara vode svake sekunde. Problematični i rubni delovi mreže na bačkoj strani, gde je tokom vikenda već zabeležen osetno slabiji pritisak – navode u u ovom javnom rpeduzeću i upozoravaju:

Informer

- Ukoliko se ovaj negativan trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti nastavi i narednih dana, JKP “Vodovod i kanalizacija” biće primorano da uvede restrikcije vode, što nije nikome u interesu, ali ako se potrošači ne budu kontrolisali, ova mera ostaje jedina moguća opcija.