23.06.2021.

17:36

Foto: V.J.

Srbija

OTRGNUTA OD ZABORAVA! Etno kuća u Velikom izvoru ostavljena u amanet meštanima i osnovnoj školi

Kao svedok jednog vremena, zaveštana je meštanima ovog sela i osnovnoj školi, čiji su učenici najčešći posetioci s obzirom na to da u njoj održavaju časove istorije , geografije ali i upoznavanje sa narodnom tradicijom.

Mesnoj zajednici Veliki Izvor i osnovnoj školi pre 14 godina, Etno kuću ostavio je Sergej Kalčić nakon smrti, svetski putnik, putopisac i hroničar koji je nakon obilaska različitih destinacija uvek rado dolazio i vraćao se u svoj Veliki Izvor.

,, U ovom objektu koji je od izuzetnog značaja za ovaj kraj jer svedoči o životu u davnim vremenima na ovom podneblju, nalaze se autentične stvari i predmeti koje su koristili naši preci. Od kuhinje, sa kompletnim posudjem koje se tada koristilo, spavaće sobe , instrumenata na kojima se sviralo i svega ostalog što je tada činilo jedno pokućstvo.

Informer

 

O identitetu meštana sela Veliki Izvor i njihovim korenima najbolje svedoči najverodostojniji primerak duboreza koji krasi jedan od zidova objekta i koji predstavlja najvredniji eksponat ove svojevrsne etno postavke.

To je duborez iz vremena seobe Srba kada se većina žitelja Velikog Izvora doselila upravo ovde u ove krajeve sa prostora Kosova i Metohije, kaže Neli Nikolić , predsednik Saveta Mesne zajednice Veliki Izvor.

Danas su posetioci Etno kuće najčešće đaci, snovci koji ovde rado dolaze i uz ilustraciju svega očuvanog lakše prihvataju odvijanje nastave upoznavajući se na primerima i načinom života tog vremena.

Informer

 

,, Drago mi je da ovde imamo ovako jednu Etno kuću u koju možemo da dođemo kad god poželimo a pogotovo kad imamo časove istorije , geografije pogotovo narodne radinosti. Sve ono što druga deca upoznaju kroz teoretski vid nastave, mi smo u mogućnosti da našoj deci predočimo da lično vide šta se tada koristilo od predmeta za normalno funkcionisanje života tog doba, što je ostavilo svojevrstan trag , kaže Violeta Glišić.