24.06.2021.

17:26

Foto: TopPres

Srbija

SEĆANJE NA KRALJICU MAJKU! Replika venčanice Marije Karađorđević izložena na Oplencu/FOTO/

„Pored stalne postavke koja ovde postoji i dragocenosti porodice Karađorđević, ovde je i izložba kraljice Marije sa njenim dijademama kao i razne fotografije i originali naših poznatih slikara. Takođe se ovde može videti i reprodukcija Aleksandra Petarića koja će biti izložena do avgusta a možda i kao deo stalne muzejske postavke“, rekao je za TopPres Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Kraljica Marija je uvek bila skromna a njenim životom, naročito od veridbe pa preko venčanja i sve do smrti bavi se Aleksandar Petarić, koji je i autor ove izložbe.

„Ja sam u toj tematici preko 15 godina i ovde u kući kralja Petra I možete videti repliku venčanice kraljice Marije i repliku njenog najpoznatijeg nakita, dijademe i ogrlice sa smaragdima i brilijantima. Na venčanici možete videti dug šlep, ono što je karakteristično i zanimljivo je da je na šlepu izvežen grb Rumunije i Srbije. Originalna venčanica je izrađena u Rumuniji, zlatne trake su na njoj i to je rumunski običaj koji simbolizuje zrake sunca u smislu da ima lepih trenutaka u životu i njene sestre su takođe to imale.

Informer

 

Što se tiče nakita ona je taj dan nosila smaragdnu ogrlicu koju je dobila na veridbi kao poklon uz dijademu, a druga ogrlica je poklon kralja Aleksandra pri rođenju kralja Petra. Kraljica Marija je bila skromna ali lepo obučena. Jedna zlatna dijadema njena je ovde u stalnoj postavci. Celog života je pomagala naše ljude u logorima.

Počeo sam sakupljanjem njenih fotografija potom literature, čitao sam dosta o njenom životu. 1922. godine bilo je  venčanje koje je režirao Branislav Nušić, taj događaj je bio imponzatan, kraljica Marija je tada izgledala fantastično, u crkvu je stigla u staklenoj kočiji bacala je sito, imala je nakonjče i cela svadba je bila propraćena iz svih delova saveta ceo taj  događaj je bio pojam“, rekao je  Aleksandar Petarić autor izložbe.

Koliko je bilo teško u to vreme biti supruga, majka i kraljica svedoči i predsednik krunskog saveta i prvi kancelar ordena kraljevskog doma Karađorđevića od 2007. do 2013. godine Dragomir Acović.

„Kraljica Marija je više od običnog građanina ona je nosilac jedne legende sem što je bila supruga kralja Aleksandra i kraljica Jugoslavije bila je naša veza sa Nemanjićima i genetski naslednik čitave naše istorije“, kazao je Acović.