25.06.2021.

21:24

Foto: R.B.

Srbija

OŽIVEO SREDNJEVEKOVNI LAZAROV GRAD! Posetioce očekuju viteški i streličarski turniri, a MISLILO SE I NA NAJMLAĐE/FOTO/

Turistička organizacija grada Kruševca uz podršku Grada,, otvorila je večeras tradicionalni festival ,,Viteški megdan u Lazarevom gradu”. Nakon defilea vitezova centrom grada, brojni gosti, medju kojima je najviše roditelja sa svojim mališanima, slili su se na prostoru srednjevekovnog grada, izmedju crkve Lazaricde i Don žonj kule, da prate nastup Nacionalnog ansambla ,,Kolo”.

Tokom trodnevne manifestacije, posetioci immogu da vide, a i da učestvuju u organizovanim viteškim i streličarskim turnirima. Takođe, za najmlađe su posebno organizovane viteške dečije radionice, a za najmladje je omogućio jahanje konja i ponija.

Prateća manifestacija na festivalu je ,,Izložba suvenira i starih zanata”, koja obiluje rukotvorinama i suvenirima pomalo zaboravljenih, starih srpskih zanata. Centralni dogadjaj festivala je ,,Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici”, na kome se posetioci bar na trenutak vraćaju u srednji vek i prisustvuju ,,carskom venčanju”, sa svečanom srednjovekovnom trpezom i muzičkim programom, u kome su najzanimljiviji festival srpskih vina i nastup Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

Informer

 

Premijerno Lazarevo obretenje

Uoči Vidovdana, 27. juna u 21 sat na platou ispred Crkve Lazarice premijerno će biti izvedena opera u tri slike Lazarevo obretenje, kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, libreto Nebojša Lapčević a učestvuju –Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Republike Srbije Stanislav Binički, hor Istočnik iz Beograda i solisti beogradske i novosadske opere.

Ovo je deo triptiha ,,Raspeto Kosovo,, koji se nastvlja u ponedeljak 28. juna otvaranjem izložbe slika Miloša Šobajića ,u 12 sati u Galeriji Milića od Mačve.

Nsa Vidovdan, u 21 sat ,na platou ispred Kuće Simićau centru grada, biće izvedena prva srpska opera ,,Na uranku,, Stanislava Biničkog po libretu Branislava Nušića u produkciji Kulturnog centra i Kruševačkog pozorišta.