26.06.2021.

16:00

Foto: V.N.

Srbija

NEŠTO SE DOBRO KRČKA NA SEVERU BANATA! Na Pasuljijadi u Iđošu u žestokoj konkurenciji penzioneri POKAZALI UMEĆE/FOTO/

Da se na severu Banata kuva dobar pasulj, još jednom je potvrđeno na iđoškoj „Pasuljijadi“.
Obezbeđena su mesta za kuvanje, stolovi, klupe i drva, dok su takmičari doneli sve potrebno
za kuvanje.

Posni ili mrsni, nije važno, bitno je da se krčka i druži, a o ukusima ne vredi raspravljati. Ipak, prema rečima Stojana Kolompara, predsednik žirija i Udruženja građana „Treće doba“ Iđoš, izabrani su pobednici.

Informer

 

- Prvo mesto osvojilo je Uduženje „Ljubitelji konja i kuvara“ iz Novog Miloševa i Bočara, drug 
je pripalo Udruženju žena „Iđoš“, a treće mesto Udruženju građana „Dora“ iz Kikinde-rekao je Kolompar.

Magija njegovog ukusa intrigira od davnina, naročito u Banatu, nadaleko poznata mahunarka davala je snagu vrednim paorima na njivama koji bez dobrog pasulja bar jednom nedeljno, nisu mogli da zamisle rad. U njegovu slavu i zdravlje, danas se neretko organizuju manifestacije.

Informer

 

-Jedan od ciljeva ovakvih okupljanja je da se razmene gastronomska iskustva, a da se penzioneri bolje povežu i učvrste prijateljstva. Kikindska lokalna samouprava podržava što aktiviji društveni život na selu i slične manifestacije koje se organizuju posle duže pauze, nakon karantinskih i epidemijskih dana. Svima nam je falilo druženje i okupljanje u prirodi- rekao je Stevan Iličić, član Gradskog veća zadužen za ekologiju.

Informer

 

Kada vam se jede nešto ukusno, a želite da vas obrok dobro zasiti, zna se-odaberite pasulj koji će sigurno opravdati vaša očekivanja. Ljubiteljima dobrog pasulja sviđa se i njegova kombinacija s mesom kada mu dodaju za aromu i malo slanine, kobasice ili rebarca, a ako niste pobornik mesnih užitaka, pripremite ga klot sa začinima i uživajte u finim zalogajima. Za poslasticu preporučujemo krofne.

Informer