07.07.2021.

13:34

Foto: V. N.

Srbija

Vajari iz celog sveta čekaju na red 5 godina da dođu u Kikindu! Počeo 40. Internacionalni simpozijum "Terra"

Veštim vajarskim potezima, umetnici će mesec dana stvarati u glini, nadahnuti idejom ljudskosti, čovečnosti i prijateljstvom. U obavezi su da urade jednu veliku skulpturu i dva mala rada galerijskog formata koji će biti predstavljeni, po tradiciji, na otvaranju narednog saziva Simpozijuma skulpture u terakoti "Terra".

Informer

-Prvi put sam u Kikindi i učestvujem na Simpozijumu, ali sam u Srbiji već bila ranije. Očekujem dobar rad i prilično sam otvorena za saradnju. Za ovo kratko vreme, prijatno sam iznenađena atmosferom, ljudi su ljubazni i zaista sam oduševljena. Nisam mogla da zamislim da ću imati tako dobre uslove za stvaranje-kaže za Informer Ana Korver, vajarka iz Novog Zelanda.

Informer

Ona je zajedno sa koleginicom iz Japana, Tamami Ičimura, prošle godine zbog pandemije korone bila sprečena da dođe u Kikindi, ali su zato sada obe u prilici da stvaraju u terakoti . Do sada je na Simpozijumu učestvovalo više stotina vajara iz 27 zemalja sa pet kontinenata, a za značajan jubilej najzaslužniji je Slobodan Kojić, osnivač i direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“.

- Verovali ili ne, najpriznatiji svetski vajari čekaju po pet, šest godina da dođu na Simpozijum, tako da nemamo problem sa brojem učesnika. Sve me ovo ispunjava zadovoljstvom, svestan sam značaja jubileja, a radost je utemeljena na onome što je urađeno, a to je zaista mnogo.  Naredni koraci su jako važni - rekao je Kojić.

-Kad smo počinjali pre četiri decenije, bilo mi je bitno da na simpozijumu učestvuju najbolji vajari, dugogodišnji profesori akademija, zato što ovakve skulpture retko ko prati i postojala je mogućnost da se umanji značaj stvaralaštva. Od tih početaka, „Terra“ se upisala u mapu najznačajnijih svetskih kulturnih događaja, pa je i odabir umetnika mnogo opušteniji. Biramo ono što je najzanimljivije i što se može nesmetano prevesti na karakter terakote-dodao je Kojić.

Pored umetnika iz inostranstva, u terakoti će stvarati i troje vajara iz Srbije, Sanja Radusin, Ranko Dragin i Petar Sibinović.

-Ovo je najjedinstveniji vajarski simpozijum svetskih razmera. Ovako nešto se nedešava više nigde, osim u Kikindi. Organizacija je odlična, imamo sav luksuz da stvaramo umetnost. Vajari iz inostranstva su puni impresija, prezadovoljni su onim što su videli-rekao je Sibinović, vajar iz Beogada.

Najveća zbirka u svetu

Impozantna kolekcija od preko hiljadu umetničkih dela predstavlja najveću zbirku savremenih velikih skulptura od terakote u svetu. Deo njih izložen je u prostoru oko bivše fabrike crepa, a sadašnjem „Terinom“ ateljeu u kojem se održava Simpozijum, potom na gradskom trgu i u galeriji, dok je velika postavka predstavljena u Muzeju „Terra“.