11.07.2021.

11:16

Foto: Vesna Jović

Srbija

Veliko Gradište početkom naredne nedelje obeležiće muzika najuspešnijih mladih violinista!

Centralna svečanost Festivala koja svake godine okuplja najveći broj posetilaca i ljubitelja zvuka violine i najlepše narodne muzike, održaće se na Dunavskom keju u gradskom parku u kome će se kroz takmičenje svojim umećem na violini predstaviti blizu dvadesetak  najuspešnijih mladih talenata u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića, i podsetiti na umešnost na violini  čuvenog, velikog Carevca. Nakon toga ocenom stručnog žirija nagrade će biti uručene najboljim mladim violinistima.

Inače, kroz tri Festivalska dana u gradu na Dunavu okupiće se veliki broj eminentnih umetnika iz sveta muzike koji će se predstaviti kroz različite segmente. Osim koncerta, ljubitelji lepih nota biće u prilici da posete izložbu posvećenu Vlastimiru Pavloviću Carvcu, postavku  narodnih rukotvorina koje će biti izložene u rodnom mestu ovog umetnika selu Carevac a svečano će biti obeleženo i otkrivanje murala posvećenog ovom muzičkom virtuozu na violini uz prigodan program.

Informer

U Domu učenika Poljoprivredne škole "Sonja Marinković" u Požarevcu, mladi violinisti će se pripremati za takmičenje kroz letnju Akademiju narodne muzike, LANAM pod vodstvom violiniste Zorana Kovačevića. Planirana je i promocija godišnjeg štampanog časopisa "Carevčeva lira" i najboljih laureata pesničkog konkursa o Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Narodno pozorište Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara izvešće i pozorišnu predstavu "Čučuk Stana".

Informer

Muzički Festival "Carevčevi dani" i ove godine organizuje Kulturni centar "Vlastimir Pavlović Carevac" iz Velikog Gradišta, pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište i Ministrastva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije a uz Organizaciju i podršku muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Muzičke produkcije RTS-a.

Informer

Svi posetioci i ovogodišnjih "Carevčevih dana" koji se odluče da tri dana provedu u Velikom Gradištu, pored uživanja u bogatom umetničkom programu koji prati ovaj Festival, imaće prilike da provedu i lepe trenutke za pamćenje, kraj Srebrnog jezera, Dunava i Peka.