17.07.2021.

09:53

Foto: TO Kruševac

Srbija

Manifestacije u Beloj vodi i Ribarskoj banji

I u Beloj vodi i u Ribarskoj Banji sve je spremno za velika kulturno- zabavna dešavanja. 

Etno festival, u okviru Leta kulture Ribarskie Banje počinje u 11 časova, a posetioci ovog predivnog podjastrebačkog raja, u hladovini stoletnmih četinara,  uz bogat kulturno umetnilki program, moći će da uživaju i u degustaciji starih srpskih jela, te štandovima na kojima će biti izloženi suveniri i ručni radovi.

Na drugom kraju Kruševca, u Belkoj vodi, danas se završava Vajarska kolonija ,,Belovodski peščar,, i Mozaička kolonija ,, Mladen Srbinović,,. U predvečerje dana,  Belovodska rozeta, najveće priznanje manifestacije biće udućeno Darku Tanaskoviću, ambasadoru pri Unesko u Parizu.

Informer

Ovogodišnja 45. po redu Belovodska rozeta, inače,  počela je na Petrovdan, 12.jula, a jedinstvena manifestacija, posvećena je cvetu u kamenu, koji  predstavlja simbol srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedean je od najupečatljivijih elemenata crkava Moravske škole.

Prvi dobitnik Kamene rozete bila je Desanka Maksimović, a zatim Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke, Milorad Pavić i drugi.

Ovogodišnji laureat Belovodske rozete  Darko Tanaskovići je poznati srpski islamolog, filolog orijentalista, univerzitetski prtofesor, književnik i diplomata.