21.07.2021.

10:44

Foto: N.B./privatna arhiva

Srbija

ZA MALOG LAZARA NA PUT OD 3.500 KILOMETARA! Šiđanin Ivan Mladenović u humanitarnoj akciji pešači do Jerusalima/FOTO/

- Ovo je samo jedna u nizu mojih humanitarnih akcija, jer se uvek odazovem pozivu da pomognem deci oboleloj od teških bolesti i njihovim roditeljima.

Krenuo sam pešice na ovaj težak put, pun izazova i nepredviđenih situacija. Na prošlom humanitarnom poduhvatu do Hilandara nosio sam prtljag na leđima, što je znatno usporilo moje kretanje. Sada sam sa prijateljima konstruisao kolica i na njima nosim sve što mi je neophodno-šator, vreću, podlogu, garderobu, hranu, vodu, priča za "Informer" Ivan Mladenović, koga je ceo Šid ispratio na nesvakidašnji humanitarni poduhvat.

Informer

 

Bivši rukometaš, još uvek u odličnoj formi, Ivan se do sada sa ciljem prikupljanja sredstava za decu obolelu od teških bolesti otisnuo na tri duga putovanja, biciklom do Pekinga i Moskve i peške do Hilandara, kada je prikupio 10.000 evra za lečenja dečaka obolelog od raka.

- Gde god prođem izazivam dobre reakcije ljudi, koji mi nude smeštaj, hranu, a često se ponude da me prevezu, što ja, naravno, odbijem, jer to ruši moj princip. Apelujem na ljude na koje nailazim na uplate određenu sumu putem SMS za lečenje dece. Mom sugrađaninu malom Lazaru
za sledeću terapiju potrebno je obezbediti 5,7 miliona dinara, a preko Fondacije "Budi human" do
sada je prikupljeno 2,5 miliona.

Nadam se da ću ja na ovoj misiji prikupiti preostalo. Zato mi ništa nije teško, da spavam pod zvezdama, guram kolica kroz blato i šipražje, perem veš na seoskoj česmi, kaže Ivan.

Kada smo ga kontaktirali nalazio se na benzinskoj pumpi u Grčkoj, kod Larise, gde je stao da predahne i kupi potrepštine. U Grčkoj ga je snašlo veliko nevreme praćeno pljuskovima, pa je proteklih dana pešačenje bilo izuzetno teško i sporo.

Informer

 

- Ništa mi nije teško kad znam koji me sveti cilj vodi. To mi daje snagu da izdržim do kraja. Dnevno prepešačim u proseku 35 kilometara, mada, kad mi je baš dobar dan, mogu i preko 50.

Jedino se malo pribojavam nekih neprijatnih iznenađenja I zadržavanja zbog korone, mada sam
vakcinisan i nosim sve dokumente.

Ako sve dobro prođe, po mojoj proceni do Jerusalima me čeka još 60 dana hoda, veli Ivan I poručuje da se malom Lazaru može pomoći slanjem SMS 971 na 3030.