22.07.2021.

13:22

Foto: R.B.

Srbija

BISER PRIRODE SKRIVEN MEĐU STOLETNIM BUKVAMA! Ko nije posetio živopisno Srndalje taj ne zna šta je raj/FOTO/

Ovo prelepo mesto odlikuje nezagađena priroda, čista reka bogata pastrmkom koju ljubazni domaćini uslužno peku. Selo je malo, ali ima mnogo vrednih ljudi. Skoro sva domaćinstva proizvode svoju hranu i sve što proizvedu, a premašuje njihove potrebe, nude posetiocima Ribarske Banje i njihovog sela.

Informer

 

Ovde se u svakom trenutku gostima, a njih je svakodnevno iz raznih krajeva, nude samo organski proizvodi među kojnima je u ponudi jagnjetina, teletina i druga pečenja sa ražnja, pogače ispod sača, domaći kozji, ovčiji i kravlji sir, kajmak, domaće salate, kuvana jela iz grneta.

Do etno sela Srndalje, jednog od najposećenijih izletišta nadomak Ribarske Banje, stiže se iz tri pravca, Zdravinja i Petine, preko Šiljegovca i preko Ribara, a može i pešice, obeleženim planinskim putem kroz živopisne predele, ili prevoznim sredstvom.

Bilo kako, putnike namernike, odmah podno etno vodenice u Srndalju dočekuju slapovi Srndaljske reke, pomešani sa mirisima jagnjetine ili teletine sa ražnja, vruće pogače ispod sača, ili pastrmke, kupusa iz grneta…Svega pomalo.

Informer

 

- Došao sam iz Beograda. Ovde mi sve prija. Pogledajte ovu netaknutu prirodu, udahnite ovaj vazduh- priča nam jedan starina, kojem mu je, kaže, 90 godina, a kao da se podmladio, sav je nekako ushićen i ponešen, kao da je baš ovde pored bistrih brzaka Srndaljske reke pronašao svoj ,, mali raj,,. Ali, primetili smo da i ovde priroda nekad ume da bude neumitna. Preko Srndaljske reke, odmah ispod Etno vodenice isprečilo se veliko stoletno bukovo stablo, pa nekome, eto, posluži i kao neki mostić za prelaz sa jedne na drugu stranu rečne obale.

Informer

 

- Bilo je proletos jezivo. Ovo stablo je oborio olujni vetar, a krošnja ogromne bukve udarila je u našu kuću, polomila banderu i sve okolo- priča nam domaćica koja, odmah tu pored, gostima za uspomenu uz vredne rukotvorine koje sa svojim meštankakama iz sela izrađuje tokom zime, nudi i planinski med, čajeve i voćne rakije.

Njena, i želja svih ljudi ovde u ovom etno selu je da im gosti dolaze tokom cele godine, tu kao i preko brda u Ribarsku Banju.