27.07.2021.

13:04

Foto: V.N.

Srbija

REKONSTRUKCIJA U TRI FAZE! Bolnica u Kikindi biće obnovljena od poda do plafona, EVO KADA POČINJU RADOVI/FOTO/

Rekontrukcija kikindske bolnica predviđena je u tri faze, a prva od njih obuhvata potpunu izmenu starog dela bolnice u koji spadaju dečije odeljenje, kožno, produženo lečenje, palijativno zbrinjavanje, patologija, fizijatrija, transfuzija, psihijatrija i infektivno odeljenje.

Informer

 

- Javna nabavka koja se odnosi na izbor najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju starog dela bolnice je završena. Uskoro sledi potpisivanje ugovora za posao vredan 341 milion 827 hiljada dinara i već 1. septembra očekujemo početak radova čiji je izvođač Stim gradnja d.o.o . Beograd.

Proteklih nedelja završena je još jedna javna nabavka koja se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za drugu i treću fazu rekonstrukcije, odnosno za noviju zgradu bolnice, kao i za potpuno novi deo koji će se nadovezivati na nju. Posao je pripao dvema firmama, Geoprojektu i Krip inženjeringu iz Beograda koji su poslali zajedničku ponudu-rekao je Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika zadužen za razvojne i investicione projekte.

Informer

 

Cela bolnica biće moderno opremljena, a rekonstrukcija podrazumeva izmenu svih instalacija, elektro, mašinskih i vodovodnih. U planu je da se uradi i kompletan razvod medicinskih gasova, čija je važnost i uloga posebno uočena u doba najvećeg talasa koronavirusa. Takođe, poboljšaće se energetska efikanost objekata. Do kraja decembra očekuje se dobijanje svih potrebnih dozvola za dogradnju i obnovu novog dela bolnice, a radovi će se odvijati naredne dve do tri godine.

Informer

 

- Novi objekat se gradi uz noviji deo bolnice, jer će svaka soba imati svoje kupatilo, što do sada nije bio slučaj. To će usloviti premeštanje određenog broja kreveta u novu zgradu koja će biti deo hirurškog i ortopedskog odeljenja. Imaće površinu oko 1.000 kvadratnih metara, visoko prizemlje, prvi i drugi sprat, što je ukupno 3.000 kvadrata. Zajedno sa postojećim delom čini kompleks od 13.000 kvadratnih metara za koje treba da se uradi projektno-tehnička dokumentacija-dodao je Vukmirica.

Informer

 

Sredstva za celokupne radove dobijena su od Kancelarije za upravljanjem javnim ulaganjima Vlade Srbije. Grad Kikinda je finansirao izradu projektno-tehničke dokumentacije u ukupnom iznosu od 24 miliona dinara- za drugu i treću fazu nešto više od 17 miliona i 7 miliona dinara za deo stare bolnice. Nova bolnica u Kikindi izgrađena je 1982., a jedan deo doživeo je obnavljanje u manjem obimu 2007. godine.

Isplanirano do detalja

Tokom rekonstrukcije, u skladu sa dinamikom ovog obimnog posla, razmeštaće se najpre stari deo bolnice u novi da bi navedena odeljenja mogla da obavljaju svoju funkciju i rade bez prekida, a pacijenti na taj način bili zbrinuti i zaštićeni. Upravna zgrada, koja je deo stare bolnice, ostavljena je da se obnovi pri kraju radova.