29.07.2021.

15:01

Foto: I.M.

Srbija

KATASTROFA, TOPLOTNI TALAS UBIJA STOKU! Vrućina uzrokovala pomor u selima nadomak Čačka VEĆI NEGO IJEDNA BOLEST!

Veterinari ocenjuju da skorije gotovo nijedna bolest nije pokosila stočni fond kao što je to učinila vrućina. 

- Tokom juna preuzeli smo 15 životinjskih leševa, od kojih su osam grla goveda, po tri ovce i svinje, kao i jedna koza. Međutim ovog meseca evidentirali smo uginuće čak 28 grla, od kojih su 18 goveda, šest svinja, tri ovce i jedan konj. Preuzeli smo 8,8 tona životinjskih ostataka, koje smo isporučili Veterinrskoj ustanovi "Napredak" u Ćupriji - izjavio je Aleksandar Maksimović, rukovodilac čačanske "Zoohigijene", dodajući da je pomor stoke najprisutniji u selima Katrga, Bečanj, Bresnica Donja i Gornja Trepča.

Životinje, često i one potpuno zdrave, uginjavale su najčešće od toplotnog udara, jer u štalama nema dovoljno vazduha, a temperature u njima su i preko 40 stepeni. Takođe, vrućine predstavljaju ogroman problem veretinarima koji stoku leče od raznih bolesti, jer po tropskim vrućinama redovnom terapijom domaćim životinjama ne mogu da "skinu" povišenu temperaturu. 

Informer

 

- Životinje veoma teško podnose visoke temperature, teže nego hladnoću. Svakodnevno apelujemo na naše stočare da naročito krave, junad i telad iz staja izvedu napolje, jer su štale neprozračne i pretople.

Nažalost, veoma mali broj štala ima ventilaciju, a o klimatizovanom prostoru za životinje i da ne govorimo - izjavio je Radoslav Bogićevi, dr veterine iz Mrčajevaca dodajući da je i izvođenje stoke iz objekata ogroman problem, jer životinje koje redovno ne izlaze na pašu ne umeju da hodaju ni da se ponašaju u prirodi. 

- Takođe, imali smo i nekoliko slučajeva pomora rasnih pasa samojeda i ovčara. Njihova postojbina su hladniji krajevi i zbog debljine krzna teško podnose vrućine - kaže dr Bogićević stavljajući akcenat na rashlađivanje i napajanje vodom svih životinja.