09.08.2021.

12:29

Foto: Vesna Jović

Srbija

PATRIJARH S VERNICIMA NA ISTOKU SRBIJE! Porfirije služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Donjem Milanovcu

Bila je to prilika za razgovor sa okupljenim vernicima iz  Kladova i okoline , dodelu i uručenje arhijerejskih zahvalnica ali i ordena Svetog kralja  Milutina  kojeg je za svoje zasluge dobio Živojin Bolbotinović, vlasnik porodične  kompanije "Tekijanka" u Kladovu.

Zatim je u prisustvu velikog broja vernika Srpske pravoslavne crkve  iz čitavog Zaječarskog i Borskog okruga,  predstavnika lokalne samouprave Opštine Majdanpke , Opština iz okruženja i državnih predstavnika, uz crkvena zvona, srpski patrijarh  gospodin Porfirije dočekan  ispred crkvenog hrama Svetog  oca Nikolaja u Donjem Milanovcu, koji danas proslavlja svoju gradsku slavu. Njeno obeležavanje započeto je tokom jučerašnjeg popodneva tradicionalnim litijama grada koje se  u kontinuitetu održavaju svake godine i koje predstavljaju  blagosloven čin i molitvu , kojom se osvećujuje grad, njegove ulice, vernici , jednom rečju svi  oni koji posećuju i ne posećuju crkveni hram u gradu na Dunavu.

- Ovo je velika čast i radost za čitav narod i pravoslavni svet ali i Timočku eparhoiju  da je srpski patrijarh gospodin Porfirije došao da obiđe svoj povereni mu  narod u krajevima Istočne Srbije i to baš na praznike. To je i veliki blagoslov za narod u ovim krajevima , jer tamo gde dođe patrijarh tu je i punoća crkve , posebno jer je naš cenjeni patrijarh čovek koji je širokih shvatanja sa jako dobrom komunikaciom i sa obrazovanima i manje obrazovanima, sa običnim narodom, sa  visokom intiligencijom, jednom rečju  jedan svestran čovek - istakao je protonamesnik Radoje Mijović, starešinom hrama Svetog Djorđa u Boru.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije svetu arhijerejsku Liturgiju služio je uz sasluženje episkopa Timočkog Ilariona i više episkopa srpske prvoslavne crkve u crkvenom hramu u Donjem Milanovcu, nakon koje je obavljeno i sečenje slavskog kolača.

Nakion toga svim vernicima i okupljenim građanima, srpski patrijarh  obratio se prigodnom besedom u kojoj je između ostalog podsetio na lik i delo Svetog velikomučenika  Pantelejmona, koga kao svoju gradsku svetkovinu  slavi Donji Milanovac i njegovi žitelji.

- Moramo se poštovati, jedni druge uvažavati i onda neće biti moguće da ima promašaja u našim životima. U isto vreme, moramo znati da taj sistem vrednosti koji crpimom ii svetog jevanjđelja neće biti mio , neće biti drag, onima koji ne žele zajednicu sa Bogom i ne  žele da žive u vrlini. Njima ćemo mi smetati . Ne zato što što nas oni  po prirodi stvari ne prihvataju , već zato što mi svedočimo Hrista i njegov sistem treba da živimo. Takva sistem  vrednosti koji je najbolja kritika, najbolji parametar i pokazatelj, ljudski , običan sistem vrednosti ,treba da  bude prilagođen za principe po kojima treba da živimo. Tako je i Sveti velikomučenik Pantelejmon, iz bogatog roda, poverovao u Hrista, bio lekar i lečio besplatno, činio čuda . Bio  je ispunjen vrlinom i dobrim, pokazivao milosrđe - istakao je patrijarh Srpski gospodin Porfirije između ostalog  obarćajući se vernom narodu u Donjem Milanvcu.