15.08.2021.

09:56

Foto: reuters

Srbija

NOLE, JAVI SE! Dragan ima kolekciju sa 1.900 detelina sa četiri lista, želja mu je da ih pokloni Đokoviću!

Naime, Ristić već godinama sakuplja deteline sa četiri lista, za koje veruje da donose sreću. Kako kaže, do sada ih u kolekciji ima čak 1.900.

To je jednostavno neka opsesija koja zavlada čovekom i ne može da se otrgne od toga. Naći detelinu sa četiri lista je dosta komplikovano. Zašto? Nauka kaže da je to genetska mutacija kod deteline, i da se na nekih desetak hiljada jedinica deteline sa tri lista nađe jedna detelina sa četiri lista - kaže Dragan Ristić, profesor matematike u penziji.

Informer

Dragan Ristić

Veruje se da četiri lista na detelini simbolizuju veru, nadu, ljubav, sreću.

Dragan je profesor matematike u penziji i kaže da je do sada nalazio i deteline sa više listova. Što ih je više, više je i sreće, objašnjava nam Dragan. 

Hvala Bogu jesam srećan, i ja i moja porodica. Zato sam odlučio da poklanjam ljudima, ja sam do sada između 200 i 300 tih detelina poklonio - dodaje Dragan.

Informer

Kako u svetu tako i kod nas postoje mnoge legende u vezi sa detelinama. Jedna od najpoznatijih jeste ta da je treba čuvati uz sebe, za sreću i napredak.

Dragan Ristić ima posebnu želju

- Želja mi je da Novaku Đokoviću za odlazak na Ju-es open, napravim lepu kolekciju detelina sa četiri lista. Zato što on ima sve za vrhunskog i najvećeg svetskog igrača i sve je to tako, i ja ne sumnjam u njega. Ali za Ju-es open će mu trebati malo i sreće - istakao je Dragan.

Dragan je svoj neobičan hobi spojio sa pčelarstvom kojim se već godinama bavi. Najduže je bio angažovan u osnovnoj školi u Surdulici tokom radnog veka, a gotovo četiri decenije se bavi i enigmatikom.