17.08.2021.

12:23

Foto: V.N.

Srbija

OVAKO IZGLEDA SELJAČKI PARTI! Posle Gusanijade i Tucanijade Mokrinčanima, ne ponestaje DOBRIH IDEJA/VIDEO/FOTO/

Ne „party“, već „parti“, šale se organizatori na račun skorojevića sa nazivom jedinstvene zabavno-turističke manifestacije koja već dvanaestu godinu od zaborava otima tradiciju i nekadašnje lepe seoske običaje.

Na vašarsku ledinu, ovom prilikom sjatilo se i staro i mlado. U Mokrin su na najveću seosku žurku
došli gosti iz obližnje Kikinde, Sente, Novog Kneževca, ali i Zrenjanina, Subotice, Novog Sada,
Beograda, susedne Rumunije i Mađarske. Mirisi krofni, roštilja, prasetine i jagnjetine širili su se
seoskim vašarištem, uz ciku dece i pomalo lenjo kretanje odraslih, dok su proveravali ukuse riblje
čorbe koja se krčkala u kotliću.

Informer

 

- Manifestacija sve više poprima međunarodni karakter-zadovoljno navodi inicijator „Seljačkog partija“ i njegov organizator, Nebojša Čavić-Imali smo 45 prijavljenih ekipa za kuvanje riblje čorbe, pet manje nego prošle godine, ali je na naše zadovoljstvo bilo više mališana za takmičarske disipline, a samo za skakanje u džakovima učestvovalo je njih 96. Prezadovoljan sam. Vredne ruke žena ispekle su preko 1.000 krofni-sabira utiske Čavić.

Desetak takmičarskih disciplina, uključujući nezaobilazno kuvanja riblje čorbe, podsećaju starosedeoce sa severa Banata, ali i šire, kako se zabavljalo pre više od pola veka uz trakarenje, igru u kojoj su muškarcu vezane oči dok gura trakare- drvena kolica sa jednim točkom za prevoz vreće, a sada sa još jednim teretom-ženom koja sedi na trakarama i usmerava ga da manevriše između bala slame.

Informer

 

Ništa manje nije interesantno bacanje cigle s ramena, pa brzo nošenje džaka žita od 50 kilograma, guranje traktorske gume i, ni manje ni više, nego bičevanje, kada se takmiči ko će u roku od 10 do 15 sekundi više puknuti bičem kojim se nekada gonila stoka. Mokrinčanima ideja nikada ne manjka, pa su i ove godine uveli novu disciplinu.

- To su čičkaroše ili poznatije krkače. Muškarac nosi svoju ženu, kumu ili koga izabere, na leđima-„na krkače“-obilazi balu slame i trči do cilja. Ko ima najbolje vreme, taj je pobednik. Deca su se nadmetala ko će pre ručno okruniti kukuruz ili od čokanja sazidati bunar ili kulu, zatim s nogama u džaku doskakutati do cilja... -objašnjava Čavić i dodaje da su nagrade za pobednike pripremili sponzori u vidu vaučera.

Informer

 

Sećanje na neko davno vreme kada se paorska dokolica svodila na ovakvu zabavu , zasigurno, živeće još puno godina. U to smo se uverili na poprištu zanimljivih događaja kada je vašarsku ledinu preplavilo oko 4.500 ljudi. I niko od njih nije otišao kući gladan, žedan i neraspoložen.

Zabava je trajala do duboko u noć, uz beogradski „Bijelo dugme tribute bend“ i nezaobilazni vatromet. Brojni privrednici i pojedinci pomažu svaku dobru ideju koja ima i viši cilj. Zato su domaćini probali i uspeli da sve organizuju bez budžetskih sredstava. I što je njima najvažnije, pokazali su da je to moguće.

Informer

 
Za decu u prirodi

- Mi se trudimo da deci pokažemo da postoji nešto osim društvenih mreža i virtuelnog sveta. Kad bi
tako radili, i s decom počeli „oživljavati“ ove igre, lako bismo se uverili da bi se ona tako rado
zabavila.

A zdravije su od onih koje ih vežu za stolice i prikuju njihove poglede u ekrane računara, mobilnih telefona i igrica. U eri zatvaranja u svoj svet, deca bi otkrila lepotu druženja i sticanja novih poznanstava i prijateljstava na prirodniji način-ističe Nebojša Čavić.