24.08.2021.

10:50

Foto:

Srbija

VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI! Evo u kojim opštinama je uvedena stroga kontrola ZBOG NENAMENSKOG TROŠENJA PIJAĆE VODE!

Povodom nepovoljne hidrološke situacije, u Arilju je održan sastanak predstavnika Moravičkog i Zlatiborskog okruga, predstavnika lokalnih samouprava povezanih na vodosistem "Rzav", direktora lokalnih javnih preduzeća koja se bave distribucijom vode, kao i nadležnih republičkih inspekcija i policije.

Na sastanku je ocenjeno da ne treba očekivati značajnije povećanje vodostaja u reci Rzav, normalizaciju proizvodnje i isporuke vode pre kraja septembra, zbog čega je nužno obezbediti kontrolu primene donetih mera od strane lokalnih štabova za vanredne situacije.

Takođe je odlučeno da se vrši stroža kontrola nenamenskog trošenja čiste pijaće vode iz lokalnih distributivnih mreža kao tehničke, najčešće za zalivanje poljoprivrednih kultura, pranje ulica i trgova, perionice vozila i slično.

Svaki neovlašćeni priključak na distributivnu mrežu i korišćenje vode smatra se krađom, pa je dat nalog nadležnim inspekcijama i državnim organima da vrše kontrolu „divljih priključaka“ i u svim slučajevima podnose krivične prijave, a oštećena javna preduzeća pokreću tužbe za naknadu materijalne štete.

Naloženo je svim distributerima vode i nadležnim organima u lokalnim samoupravama da odmah krenu u kontrolu krađe vode i prekomerne potrošnje i u sredstvima javnog informisanja i svojim internet adresama objave telefone na koje građani mogu anonimno podnositi prijave protiv pravnih i fizičkih lica koja neovlašćeno pijaću vodu koriste kao tehničku.

Komunalnalnoj inspekciji, komunalnoj miliciji i radnicima JKP pomoć će pružati i policija u svim slučalevima nelegalnih priključaka i krađe vode.

Zavod za javno zdravlje, sanitarna i vodna inspekcija će redovno vršiti kontrolu kvaliteta vode (hemijske i bakteriološke ispravnosti) i poštovanja zakonskih propisa lokalnih vlasti od strane svih učesnika u sistemu za vodosnabdevanje "Rzav“ Arilje i o tome obaveštavati nadležne i javnost.