26.08.2021.

16:24

Foto: V.N.

Srbija

BEZ STRAHA OD LJUDI! Samohrana majka labudica odgaja devet labudića na Tisi u Novom Bečeju/FOTO/

Iako labudovi biraju jednog partnera za ceo život i dele roditeljsku dužnost, ova labudica dolazi sama sa devet svojih mališana. Labudovi na Tisi u Novom Bečeju postali su deo svakodnevnice, ali je ljubiteljima reka i ptica koje tik uz obalu traže hranu, samohrana majka labudica naročito draga.

- Ranije je dolazila u paru sa mužjakom, zajedno su ih hranili i štitili. Ne znamo šta se desilo sa tatom labudom, ali već duže vreme na obalu Tise dolazi sama sa devet labudića koji više nisu mladunci-kažu alasi.

Informer

 

Bez svog supruga, ženka labuda preuzela je ulogu samohrane majke koja brižno odgaja svoju decu.

U potrazi za hranom, ova desetočlana porodica čest je prizor koji tokom leta mogu da vide brojni
posetioci tiskog keja. Redovno im daju hranu, po koju rado dolaze i tako ruše predrasude da se
labudovi teško prilagođavaju ljudima.

Informer

 

- Primećujemo kako labudovi skupljaju travu na obali, zagnjure se u potrazi za hranom, a posebna poslastica za ove ptice su žitarice, kao što su proso ili kukuruz, pa im to i dajemo. Vidimo da mali labud preferira hranu biljnog porekla koja raste u vodenoj sredini i na kopnu-navode meštani Novog Bečeja.

Informer

 

Posvećena majka koja posmatra male labudove, dok žustrim pokretima ubacuju zrnevlja kukuruza u kljunove, primer je za odgajanje dece u životinjskom svetu. Nakon što su utolili glad na obali Tise, zajedno su se otisnuli u dalju plovnu avanturu. Tako će biti sve dok devetoro mališana ne stasaju u lepe primerke svoje vrste i ne osnuju sopstvene porodice.