27.08.2021.

15:33

Foto: Toppress

Srbija

ALGAMA REŠEN PROBLEM DEPONIJE U TOPOLI?! Preko je nasuta zemljom, dok su obodni delovi TRETIRANI POSEBNIM RASTVOROM

Prvobitno je požar lokalizovan, potom je čitava površina deponije nasuta zemljom i žutim peskom a danas je rešen problem i obodnih delova gde je još uvek mestimično dolazilo do samozapaljivanja.

„Požar je lokalizovan pre nekoliko dana, sporadično se pojavljuje dim ali sada sa ovim rastvorom od algi koji smo obezbedili u saradnji sa opštinom i njihovom investicijom od oko milion dinara obodni delovi oko 60 ari će se pokriti i prodreće u smeće tako da se nadamo da problema više biti neće.

Informer

 

Očekujemo da nam ostane za oko 30 ari i na samom platou deponije da i to tretiramo. Nadam se da će opština iznaći sredstva da se cela deponija ovako sanira ali za sada uz zemlju i ovaj rastvor problem je rešen“, kazala je  Natalija Radovanović pomoćnica direktora JKSP Topola.

Rastvor od algi u ove svrhe  se već godinama koristi u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.

„Sastav rastvora kojim se tretira deponija je čista alga uvežena iz Irske, potpuno organski proizvod koji ima niz prednosti. Ultrazvučnom estrakcijom u našoj fabrici koja se nalazi u okolini Čačka pravimo proizvod algo komposter, organski i ekološki.

Informer

 

Alga formira gelastu strukturu i sprečava dotok kiseonika kao i pojavu požara. Rastvor alge i vode treba da dospe i na određenu dubinu deponije s toga treba dobro naliti kako bi alhinati dospeli do dubina, vezali se za metan i pretvorili ga u nezapaljiv oblik.

Informer

 

Prednosti su i što se neutrališe amonijak, nema neprijatnih mirisa, razložiće se  sve što je  organskog porekla na deponiji i svi delovi koji se tretiraju nemaju mogućnost zapaljivanja“, izjavio je za Miloš Škorić direktor firme „Algo tehnolodzi“.