01.09.2021.

17:25

Foto: V.N.

Srbija

ĐACI PRVACI POJURILI U SVOJE KLUPE! Ovako je za 450 kikindskih mališana počeo jedan od najvažnijih dana u životu/VIDEO/FOTO/

Tako je bilo i u Kikindi, dok je u selima opštine ta svečanost izostala, zbog tehničke nemogućnosti. U Banatskoj Topoli srećni su što ove školske godine imaju osam đaka prvaka, u odnosu na prethodnu kada je prvi razred upisalo samo njih troje.

U kikindskim osnovnim i srednjim školama ove godine je prvog septembra krenulo 4.500 đaka, a nastava se odvija u trajanju od 45 minuta. Za 450 prvaka počeo je najsvečaniji i najvažniji dan u njihovom životu.

Informer

 

Nešto pre osam časova, u pratnji roditelja, puni radosti i strepnje, čekali su da uđu u učionice. OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ u Banatskoj Topoli, godinama unazad poznata je upisu malog broja đaka u prvi razred, zbog čega je polazak osmoro mališana dočekan sa velikim zadovoljstvom.

- Zadovoljni smo što ove školske godine imamo osam prvaka, što je za pet više nego prošle. Za nas je to značajan napredak i nadamo se će taj se taj tren nastaviti i ubuduće-kaže direkor ove škole Vladimir Dejanović.

U poslednjih desetak godina osetno je smanjenje broj đaka u svim seoskim sredinama, a prema rečima Dejanovića, za čak 50 odsto.

Informer

 

- Postoje razni razlozi zašto je do toga došlo. Uglavnom su mugracije prema gradskim sredinama najveći problem i potreba roditelja za poslom. Ali i u našoj sredini postoje sad uslovi za zaposlenje, zbog čega se dosta ljudi vraća u selu, što se odrazilo i na povećanje broja prvaka.

U ovoj školi je ukupno 45 đaka, što je najmanji broj učenika u kikindskim školama. Postoje i dva kombinovana odeljenja, prvi i treći i drugi i četvrti razred.

Informer

 

U OŠ „Feješ Klara“ u Kikindi, u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, prvi školski dan za prvake počeo je intoniranjem himne „Bože pravde“

-Dočekali smo prvi septembar ushićeni i radosni. Ove godine imamo 216 upisanih učenika, a od tog broja, 21 đak prvak je u srpskom odeljenju, dok njih šestoro nastavu pohađa na mađarskom jeziku, kaže direktorka OŠ "Feješ Klara", Hermina Čemere.

Najviše prvaka upisano je u OŠ “Žarko Zrenjanin”, njih 70, a ova obrazovna ustanova ujedno je među najbrojnim po broju učenika u Severnobanatskom okrugu, gde nastavu pohađa 570 đaka.

Informer

 

Kada su u pitanju protivepidemijske mere, nadležni ističu da će se epidemijska situacija pratiti
svakodnevno, pre svega u interesu dece.

-Roditelj I učenici mogu da budu potpuno mirni, jer ćemo epidemisjku situaciju pratiti na dnevnom nivou i ukoliko bude potrebno, preduzimati potrebne korake, jer nam je sigurnost dece najvažnija-rekao je Tihomir Farkaš, predsednik Aktiva diretkora škola na teritoriji Kikinde i direktor OŠ “Žarko Zrenjanin”.

Informer

 

Polazak u školu prvacima je ulepšao gradonačelnik Nikola Lukač koji je sa saradnicima obišao dve seoske i gradske škole i tom prilikom im uručio neophodni školski pribor, ali i dao podršku za ovaj značajan doživljaj u njihovom životu.

Uzbuđeni i radosni 

Prvi dan škole prvacima je protekao u upoznavanju sa učiteljima, crtanju i pevanju. Većina njih očekuje da će steći nove drugare i znanja.

-Sviđa mi se škola. Dobri su drugari i učiteljica. Crtali smo danas moju igračku-kaže Marija Vlajkov, prvak OŠ „Žarko Zrenjanin.

Informer

 

Istog je mišljenja i njena drugarica iz razreda Valentina Sandić koja je ispričala vic o novinarima.

- Volela bih da puno naučim u školi i steknem puno drugara-rekla je Valentina.