07.09.2021.

17:03

Foto: V.N.

Srbija

GINISOVAC GORAN FAVORIT DANA LUDAJE! Sve se nada, tikvu "Milku" teško da će moći neko da nadmaši/FOTO/

I biljke imaju dušu, a to najbolje naznaju uzgajivači tikvi džinovskih dimenzija, koji se već 36. godinu okupljaju na severu Banata, u Kikindi, da izlože najteže i najduže narandžaste lepotice vojvođanskih polja. Među bundevama, koje se seju najčešće u aprilu, uvek se nađe bar jedna, posebna draga uzgajivaču.

Informer

Ginisov rekorder Goran Lazić iz Kikinde nadene im čak imena, jer, kako navodi, biljka treba brižljiva priprema i nega.

- “Tepam” mojoj “Milki” da će biti na tronu. Prema proceni, ima preko 400 kilograma i ona je jedan od mojih najtežih favorita ove godine. Imam i tri ploda od preko tri metra, s tim što jedan još ne znam da li ću izneti za takmičenje, jer je kasno počeo da buja. U kategoriji “dugajlija” osvojiću sva tri mesta-sigurno tvrdi Lazić za Informer.

Iako godina nije bila povoljna za uzgajanje divovskih ludaja, zbog tropskih temperatura, jedan od najvećih favorita 36. “Dana ludaje”, koji će ove godine biti održani u Kikindi od 9. do 12. septembra, takmičiće se u obe kategorije-“teškaša” i “dugajlija”.

Informer

Goran Lazić

- Ovo je loša godina za uzgajanje tikvi koje su bile “pod stresom” usled temperature od 37 i 40 stepeni. Trebalo ih je rashladiti, pa je posebna nega i u tom pogledu zahtevala stalnu prisutnost i pažnju-kaže Lazić.

Bundeve imaju velike zahteve u pogledu topline, vlage, svetlosti i hranjivih materija, pa im za uzgoj najviše odgovaraju ravničarski i topli krajevi. Obično su divovske bundeve veliki „izjelice“, zbog čega traže ponajbolja tla, dobro nagnojena đubrivom.

- Sam pravim organska đubriva, mešam razne biljke i trave. Seme je američko, a dobio sam ga prošle godine od prijatelja koji su ga poslali poštom-dodaje naš sagovornik.

Ovaj građevinac počeo je da uzgaja buundeve pre tri godine, kada su mu sreća, ali i očigledna umešnost u povrtarstvu donele svetsku šampionku dugu čak 395, 4 centimetara, sa kojom je 2019. godine oborio Ginisov rekord u Mozirju kod Ljubljane.

Informer

 

On je u svojoj bašti i pod plastenikom uspeo da odneguje tri narandžasta ploda dživonskih dimenzija. A da li će njegovi aduti iz bašte trijumfovati, znaće se u subotu, 11. septembra.

Na ulazu u Kikindu iz pravca Beograda, na kružnom toku postavljene su male ludaje koje “pozivaju” goste da dođu na poznati turističko-gastonomsku manifestaciju od četvrtka do nedelje i uživaju u brojnim programima, a sve u slavu narandžaste lepotice, kojoj se u gradu na severu Banata pridaje posebna pažnja.

Informer

Korona je učinila svoje, pa su organizatori manifestacije bili primorani da ove godine veliku feštu u slavu ludaje organizuju nešto ranije. Svi proizvođači bundeva slažu se da će zbog toga biti manjih dimenzija, nego uobičajeno.

-Da se manifestacija održava desetak dana kasnije, ludaje bi imale sto kilograma više. Godinama unazad bila je u oktobru, što nije slučajno, jer bundeva tada dobija punu zrelost. Tada bi bile i do 200 kilograma teže-navodi Lazić.