14.09.2021.

10:29

Foto: V.N.

Srbija

HLEBA, MASTI I MAJUŠKE: Najslađi je banatski fruštuk muškom rukom napravljen/FOTO/

Na 36. „Danima ludaje“ u Kikindi bilo je na stotine izlagača koji su došli da predstave svoja ručno pravljena umeća iz različitih proizvodnih grana.

Informer

 

Među njima, veliku pažnju privuklo je Udruženje građana „Banatski kulinari“ iz Kikinde, sastavljeno od dvadesetak muških članova koji uspešno prave gastronomske đakonije, a banatski fruštuk je nezaobilazan na njihovoj trpezi.

Informer

 

- Ovde ženska ruka ništa nije pravila. Na stolu su švargle, majuške, krvavice, pita sa bundevom, krompirom, domaći čvarci, kuvana jaja i nešto što je neizbežno, a svi smo jeli-hleb premazan mašću i sitnom paprikom koji se po ukusu soli. Verujte da se gosti koji dođu iz drugih gradova ili država uglavnom prvo uzmu hleba, masti i paprike. Sve to zajedno čini jedan lep i kvalitetan doručak koji su jeli naše bake i deke, roditelji, pa i mi.

Informer

 

Nekada je moralo da se izdrži ceo dan na nogama, u polju ili zavisi šta je ko radio, otud je banatski fruštuk tako „jak“-objašnjava Đorđe Zeljković iz UG „Banatski kulinari“.

Informer

 
Državni i pokrajinski prvaci u kuvanju riblje čorbe

U redovima „Banatskih kulinara“ su muškarci različitih starosnih dobi. Da su pravi gastronomski magovi, ovi momci dokazali su i pre mesec dana, kada su osvojili prvo mesto u kuvanju riblje čorbe na međunarodnom takmičenju u Bijeljini, u kokurenciji ukupno 60 učesnika.