14.09.2021.

12:37

Foto: S.K.

Srbija

DAN SEĆANJA! Na Fruškoj gori održan pomen stradalim Krajišnicima uz zakletvu da nikad neće biti zaboravljeni

U Hramu Blage Marije na Banstolu održan je pomen stradalnicima, a na spomeniku „ Krajiška suza“, u crkvenoj porti, položeni su venci i cveće različitih delegacija. Protonamesnik Hrama Blage Marije Siniša Hrvačanin naglasio je da su Srbi stradali i proterani sa svojih vekovnih ognjišta samo zato što su bili pravoslavne vere.

Informer

 

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo u ime Pokrajinske vlade položili su venac na spomenik „Krajiška suza“.

Resorni sekretar Dragana Milošević je ovim tužnim povodom istakla da se u ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime danas, svi zajedno, poklanjamo senima nastradalih Srba i ovo je ujedno i prilika da se izgovori rečenica koju, ni mi ,ni oni koji će doći posle nas, ne smemo prestati da izgovaramo:

- Nikada, ali baš nikada vas nećemo zaboraviti! Mi danas ne svedočimo samo istinu o njima, mi i sebi i svima drugima pokazujemo odlučnost da to činimo uvek.Nas to danas obavezuje i obavezuje sve one koji će doći posle nas i koji će svoje utemeljenje tražiti i nalaziti u poštovanju svojih predaka i u često stradalničkoj, ali velikoj i slavnoj istoriji svog naroda.

Informer

 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je današnji događaj prilika za sećanje na sve srpske stradalnike.

- Narod koji ne poštuje svoju prošlost i ne uspostavlja kulturu sećanja i pamćenja ne može imati svoju budućnost. Kroz istoriju smo pokazali, da znamo poštovati i prošlost i graditi budućnost . rekao je Cicović.

Zoran Šebez iz Novog Sada, čiji je otac Mlađen poginuo 1995. godine u Jajcu, rekao je da je ovaj dan prilika da se svi poklone senima stradalih predaka, jer je njihova žrtva velika.

Informer

 

Pored predstavnika Pokrajinske vlade, vence na spomenik stradalnicima „Krajiška suza“ su položile delegacije Saveza krajiških udruženja.

Informer

 

Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruženja. Pomen je služen za stradale u opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Kupres, Srbobran /Donji Vakuf/, Jajce, Ripač /Bihać/, Bosanska Krupa, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad i Šipovo.