15.09.2021.

10:12

Foto: G.Z.

Srbija

ZRENJANIN SLAVI DAN SRPSKOG JEDINSTVA! Zastave na Gradskoj kući, vodotornju, mostovima, U SLAVU I PONOS PREDAKA/FOTO/

Osim na brojnim porodičnim kućama i stambenim zgradama u Zrenjaninu, zastavama su ukrašeni stubovi javne rasvete na pet kružnih raskrsnica u gradu, kao i dekorativna rasveta na mostovima, zgradi Vodotornja u centru, autobuskoj stanici. 

Informer

 

Sve javne ustanove i institucije, škole i mesne zajednice, uključile su se u specifično obeležavanje ovog praznika. Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura čestitao je sugrađanima praznik i pozvao ih da isticanjem zastave Srbije na svojim domovima, doprinesu lepšoj slici iz Zrenjanina. 

Informer

 

- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležavamo u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je probijen Solunski front i srpska vojska, zajedno sa saveznicima, započela konačnu ofanzivu za oslobođenje zemlje od austrougarskog okupatora u Prvom svetskom ratu.

Informer

 

Ponosimo se i učešćem naših sugrađana i sunarodnika u tim istorijskim događajima, koji nisu želeli da u austrougarskoj uniformi ratuju protiv svoje braće južno od Dunava i masovno se priključivali srpskoj vojsci, učestvujući i u borbama za oslobođenje svoje zemlje i svog grada, na čemu smo im večno zahvalni - naglasio je Salapura.