20.09.2021.

14:50

Foto: B.Markuš

Srbija

ŽELIMIR ŽILNIK U FILMSKOJ RADIONICI: Moje Rane radove nije zabranio Tito, već katolici veći od pape!

- Malo ljudi zna za moju saradnju sa Zrenjanincem Borom Joksimovićem, koji je bio ložač u gradskom narodnom pozorištu i autor čuvenog slogana "radnici nisu krpe", koji je nastao tokom tranzicije, što sam naravno iskoristio za jedan svoj film o štrajku radnika - naglasio je Žilnik, ohrabrujući aktiviste Zrenjaninskog socijalnog foruma i učesnike radionice, da snimaju filmove o  marginalnim ljudima, jer on od 1967. godine pa do danas, sa tim temama egzistira na filmskom platnu.

Kako je učesnicima radionice u Zrenjaninu naglasio Želimir Žilnik, za filmskog radnika uvek je najteže pitanje šta će sledeće raditi i kako doći do teme koja će biti zanimljiva publici, ali i da je uvek pratio svoj impuls i osećaj da odabirom tema neće napraviti grešku, bez obzira na rizik od neprijatnosti zbog kritike aktuelne vlasti i takozvane vruće teme, koje je uvek bio spreman da brani.

Informer

 

 - U doba komunizma, ubeđen sam da Tito nije lično zabranio moje Rane radove, nego su to učinili partijski rukovodioci koji su hteli da budu veći katolici od pape - prisetio se mračnih vremena poznati režiser. 

On je učesnicima radionice u Zrenjaninu, uz obećanje da će se uvek rado odazvati i ponovo doći,  pričao o novim pravcima u filmskoj umetnosti, ali i o stvaranju dokumentarnih kratkih filmova o Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu, Zrenjanincu Budi  Brakusu i ostalim zanimljivim, nekada tabu likovima.