21.09.2021.

11:04

Foto: Z.G.

Srbija

OD ROGATE DINJE DOBRA ZARADA! Vlade je proletos iz radoznalosti posejao seme iz Afrike, NIJE NI SLUTIO ŠTA ĆE SE DESITI/FOTO/

Od šest biljaka u plasteniku imaće oko 50 kg, a cena po kilogramu je sasvim zadovoljavajuća – 1.500 dinara.

- Ovo nam je došlo kao ogledni rad, a ako uspemo sve da prodamo sigurno ću iduće godine zasadti ceo plastenik – kaže Vlade Krstonić.

Informer

 

Plod ove veoma sočne i korisne biljke Vladov sin je dobio u oktobru prošle godine. Odvojili su seme i u februaru zasadili u kontejner sa 60 otvora.

- Iz svakog semena je nikla bilja. Nisam imao prostora u plasteniku pa sam zasadio samo 6 rasada, a sve ostalo napolju u zemlju bez folije i bilo čega drugog. I sada, kada je došlo vreme sazrevanja i sami smo iznenađeni kako je rodila.

Informer

 

U plasteniku tih šest kivana doneli su dosta plodova, još ih nismo sve izbrojali, niti smo sve obrali. Obrali smo samo šest komada koji su sazreli, a ostalo je sigurno još oko četrdesetak. One što smo zasadili vani još nismo dirali, niti znamo koliko ima plodova.

Zanimljivo je da je lišće još zeleno i pored ove suše, bez kiše i vode. Ta biljka napolju nije ništa trpela, zeleni se kao da se svaki dan zaliva - kaže Vlade. Plod koji je u klasi teži od 400 do 500 grama. Najbolja je kada kora dobije narandžastu boju, a može se jesti i pre. Ima ukus dinje sa bananom ili krastavcem.

Informer

 

- Nisam dovoljno upoznat sa tržištem, ali su mi prijetelji rekli da je veoma tražena u Beogradu i da je cena 1.500 dinara po kilogramu. Čuo sam da je jedan proizvođač iz Dragečevskog kraja za samo nekoliko sati prodao pun kamion ove dinje po toj ceni – dodao je Vlade.

Vlade je poznati proizvođač jagoda, maline vilamet i heretidž (koju sada bere), kupine, paprike, paradjza, a verovatno će biti poznat i po proizvodnji rogate dinje.