04.10.2021.

13:10

Foto: Z. G.

Srbija

Baka Mira se popela na sprat i PRESTRAVILA SE! Devet zmija gmizalo u leglu!

- Uhvatio sam 9 zmija. I sam sam bio iznenađen tolikim brojem. Ovo je stvarno zadivljujući ovoliki broj zmija, pogotovu što su kod baka Mire higijenski uslovi u kući apsolutno zadovoljavajući,  uređenost teritorije (dvorišta) apsolutno normalna - kaže Arsenije.

On kaže da je tu zmija davno ušla.

- Zmija je davno ušla u tu sobu i izlegla se. To je način kako su se tu zmije pojavile u tom broju - zaključio je užički zmijolovac.

On je dodao da je tipičan primer slučaja kad su kuće na perifernim delovima grada, kada je odmah priroda pored kuća. Takve kuće su  izloženije da zmija uđe u kuću nego bliže centru grada.

Informer

- U takvim slučajevima kada su kuće u perifernim delovima grada i naravno u seoskim područjima gde  verovarnoća postoji da se zmija uvuče u kuću, savetujem da ulazna vrata budu  uvek zatvorena, a gde ima male dece na vratima stavljati amortizer. Prozori koji su niži od pola metra obavezno mrežice na prozorima i isto nije poželjno da se stabla nadvijaju nad terase. pa i nad krovovima! I naravno to što uvek savetujem je uređenost dvorišta i higijenski uslovi u kući, stanu, poslovnom prostoru i magacinima - savetuje Arsenije Hadži Basur, oficijelni zmijelovac za Zlatiborski okrug koji između ostalog uklanja i gnezda stršljenova.

- Arsenije me je oslobodio nemani. To je bilo kao u ružnom snu, po sobi gamižu zmije! Neka bog poživi  ovog čoveka, koji me oslobodi muka! - kaže baka Mira.

Iako je ovo bila belouška, u svakom slučaju nije prijatno i jezivo deluje kada po sobi gmižu zmije.