14.10.2021.

14:10

Foto: Privatna arhiva

Srbija

ĐURĐINA JE NEUMORNI BORAC, OVO JE NJENA PORUKA ŽENAMA: Bolest nije sramota, volite i poštujte više sebe, nema odustajanja!

Kada je hrabra majka dvoje dece otkrila da ima rak dojke, nije pala u očaj, nego je odlučno pristupila održavanju mentalne i fizičke snage. Na Svetski dan borbe bez grudnjaka, koji ima za cilj veliku poruku o podizanju svesti o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, za Informer ima važnu poruku.

- Rano otkrivanje raka dojke skraćuje period lečenja, a izlečenje je u 90 odsto slučajeva moguće. Rano otkrivanje i prevencija su ključ zdravlja. Poražavajuća statistika govori da se starosna granica oboljenja pomera i sve mlađe osobe oboljevaju, tako da se savetuje da se od 20 do 30 godine rade samopregledi, nakon toga jednom godišnje kontrolni ultrazvučni pregled, a posle četrdesete godine mamografija.

Informer

 

Predrasude su da sve može da se napipa, da ne mogu da obole trudnice i dojilje, da rak ne boli, kao i da mamografija izaziva rak dojke-navodi Đurđina.

Ubrzo nakon dijagnoze 2018. godine, Đurđinini dotadašnji životni planovi dobili su novi tok i samo jedan cilj-da rezultati kod doktora budu dobri.

- Moj san je sada da odem kod moje doktorke Dragane Bogdanović Stojanović i da mi kaže; “Sve je u redu, vidimo se za godinu dana”- kaže naša sagovornica.

Za taj veliki cilj, ova mama koja ne zna za poraz, preokrenula je život i dotadašnje navike naglavačke. Pre bolesti, imala je jednu od rukovodećih funkcija u kikindskoj filijali NSZ, gde kao diplomorani pravnik i danas radi već 18 godina, vodila je bogat društveni život i bila politički aktivna kao predsednica lokalnog parlamenta.

- Za bolest sam saznala 2. novembra 2018. godine, u 14 časova i 5 minuta-seća se tačno Đurđina Sve vam  je jasno kad pamtim i dan i vreme. Tada mi se život raspao u sitne komade. Blago rečeno, bila sam u stanju šoka. Bitno je da se kaže da bolest nije sramota. Važno je potražiti pomoć lekara, da se priča o njoj tokom cele godine, ne samo u oktobru, i da menjamo navike prema sebi, a samim tim i prema drugima.

Informer

 

Volite i poštujte više sebe, budite nežni premi sebi, čuvajte se i budite sebi na prvom mestu poručuje ova neumorna Kikinđanka koja je veliku pomoć imala od porodice i prijateljica koje su se poput nje borile sa bolešću, ali i svih lekara i medicinskog osoblja.

Hrabra mama još uvek se nalazi u procesu lečenja. Iako joj period od dijagnoze nije bio lak (na Onkološkom odeljenju kikindske Opšte bolnice, Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i na Institutu za onkologiju radiologiju KC Srbije u Beogradu), bolest joj je, tvrdi, pomogla da živi punim plućima.

-Život je nepredvidiv i nekad nam postavi prepreke koje moramo savladati i putovanje nam učini nešto težim nego što je to drugima, ali to nije razlog za odustajanje, tada se treba samo malo više potruditi. Imati snagu i volju da čovek prihvati sebe i svoju bolest. Važno je reći da je telo jako koliko mu to um nalaže - poručuje Đurđina kojoj je osmeh i dalje najjače oružje.

Statistika, na 100 žena oboli jedan muškarac

U Srbiji je program za rano otkrivanje raka dojke započet 2012. godine, a kao skrining test koristi se mamografija. Svake godine od raka dojke u našoj zemlji oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od ove bolesti. Rak dojke ne bira ni godine, ni pol. Najčešći je zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Na sto osoba ženskog pola, oboli jedan muškarac.