15.10.2021.

16:36

Foto: Z.G./privatna arhiva

Srbija

UŽIČKI SUPERMEN NASTAVIO DA RUŠI GRANICE DUHA I TELA! Milovan Milutinović u 73 godini života završio fakultet, ALI TO NIJE SVE/FOTO/

Fakultet je upisao u oktobru 2017. godine, ali nije sve išlo glatko.

- Padao sam iz tri predmeta – psihologije, karatea i medicine sporta. Iako znam sve kate i borbe u karateu, nosilac crnog pojasa 5. dan, profesor je tražio teoriju. I dok nisam naučio sve definicije nije hteo da me pusti da prođem. A medicinu sporta sam polagao tri puta i sada sam siguran da na crtu mogu da izađem i sa mnogim doktorima – kaže sa osmehom Supermen.

Informer

 

Za njega je ova diploma samo još jedna kruna u njegovom životu, u rangu sa Ginisovim rekordom koji je postigao u julu 2012. godine na stadionu Londonu gde je za 25,19 sekundi sa teretom od 45 kg pretrčao 100 m. Ne treba zaboraviti da je na put u London pošao peške iz Užica 1. aprila 2012. godine i prešao 2.500 km.

- Tada sam imao 64 godine. Planiram iduće godine, kada bude 10 godina od postizanja rekorda, da ponovo trčim sa dva džaka cementa od po 25 kg 100 metara i to manje od 25 sekundi – kaže samouvereno neverovatni Užičanin.

A svoje putovanje peške u Rusiju, da stigne na proslavu Dana pobede u Moskvu, prošle godine, opisao je u svojoj knjizi koja je u pripremi.

Informer

 

- Tu sam prešao 2.000 km pešice. U knjizi sam opisao sve moje muke na tom putovanju, kako sam pet dana putovao kroz Poljsku bez hleba, kako sam prelazio granicu sa Belorusijom i Rusijom, a između ove dve države je zabranjen prelazak pešaka.

Pa moj boravak u zatvoru u Rusiji, jer sam ilegalno prešao tu granicu, zatim deportovanje nazad u Belorusiju, a onda opet moj prelazak te iste granice i dolazak pred kapije Moskve, susret sa Lazanskim i njegova podrška i angažovanje da se vratim u Srbiju. I to sve u doba početka korone – kaže Milovan i dodao je da je i sam preležao koronu, ali zbog svoje fizičke konstitucije i zdravog tela nije imao ni temperaturu i povišen šećer.

U skorijim planovima je da drži tribine o bodi bildingu, karateu i sportu uopšte na otvorenom.
Da samo podsetimo da je Milovan u svojoj mladosti, kada je odbijen zbog manjka kilograma da služi vojsku, počeo da diže tegove, a kasnije i profesionalno da se bavi bodi bildingom, a ujedno i karateom.

Informer

 

Ima svoju školu karatea, teretanu, vozi taksi i mini bus za prevoz dece iz sela do škole i obrnuto, gaji krave i maline. Kada je veliki sneg i deca ne mogu peške do svojih kuća, on uprti njihove rančeve i prvi krene kroz sneg i sve ih odvede do kuća. A ne treba zaboraviti i momenat kada je pre nekoliko godina prodao svoju kravu kako bi svojim učenicima omogućio da idu na Evropsko prvenstvo.

Užički Supermen ima planova i za narednu Olimpijadu u Parizu, ali o tome drugi put.