16.10.2021.

17:47

Foto: K.R.

Srbija

TO JE FIĆA, TO SE VOLI! Prošlo je 66 godina otkako je u Kragujevcu napravljen NAJPOPULARNIJI JUGOSLOVENSKI AUTO/VIDEO/FOTO/

 Srbiji je napravljeno 923.487 „Fića“ koliko ih je sišlo sa fabričkih traka „Zastave“. Automobil koji je dobio titulu „nacionalne klase“ do danas nije prevaziđen po popularnosti, a i pored toga što je prestao da se proizvodi 1985. godine, još uvek se vozi. Procenjuje se da u Evropi ima više od tri hiljade registrovanih „fića“.

Informer

 

Slavoljub Bataveljić, predsednik Udruženja ljubitelja Fića , jedan je od onih koji čuvaju ovaj automobil od zaborava.

-Ima nas 285 članova širom Evrope, jer je Fića simbol jednog vremena kada se stvaralo, radilo... Taj auto nije bio samo porodični automobil sa kojim smo bukvalo živeli, i simbol automobilske industrije Srbije i bivše SFRJ, već je bio i u Hitnoj pomoći, Policiji, na njemu su stotine hiljada ljudi naučilo da vozi. On nije samo nostalgija, već realno jedan značajan deo celog društva.   

Informer

 
Slava Bataveljić: To je fića, to se voli

Ljubitelji ovog automobila su sakupili 7.000 potpisa, kako bi se napravio spomenik Fići. Obezbedili su jednog fiću, koji treba da bude spomenik. Uz to žele da naprave i muzej automobila iz „Zastavinog“ programa.

- Fića je dobar automobil zato što je lak za održavanje, mali potrošač, stigne se svuda sa njim, može da se parkira lako....Da je bilo vremena da se u njega ugradi elektronsko ubrizgavanje, trošio bi 2,5 litra goriva na 100 kilometara, kaže Bataveljić.

Informer

 

Jedan dobar fića danas košta mnogo. Pravio se u četiri varijante, sa kontra vratima i sa raznim motorima. Vredi ako svaki oldatjemer, a vozila sa početka proizvodnje, koja imaju „kontra vrata“, košta i više od 10.000 evra. Kupcio ovog našeg popularnog automobila su uglavnom stranci, pa ih sada širom Evrope ima više nego u Srbiji. Na skupu ljubitelja Fića u Šafhauzenu u Nemačkoj bilo je 700 ovih automobila koji su napravljeni u Kragujevcu.

Informer

 

Fića je ušao u legendu ne samo kao automobil koji je obeležio jedno bezbrižno vreme, već je našao mesto u filmovima, atrakcija je i ispred bara u Nju Džersiju, u Makedoniji mu je ugražen elektromotor, a u svom rodnom gradu je pretvoren i u kočiju... Nebojša Pavlović, frizer, je ima kabriolet, a vrhunac njegovog rada je „fijaker“.

Informer

 

- Njega vozim na proslave, i napravio sam ga od jednog totalno lošeg auta uz pomoć prijatelja majstora i inženjera... Svuda pleni pažnju. Fića je moj životni hobi, i sada restauriram još jednog, kaže Pavlović.