28.10.2021.

17:12

Foto: V.J.

Srbija

SVI SE SKUĆILI SAMO BAJKIĆI OSTADOŠE! Majka i sin muče muku u najvećoj ruini Majdanpeka, kažu iz nje SAMO MRTVI MOGU DA IZAĐU/FOTO/

Upravna zdraga ovog preduzeća koje posluje u sastavu Šumskog gazdinstva ,, Severni Kučaj ,, Kučevo - JP ,,Srbijašume,, nalazi se u samom centru grada , reklo bi se u gradskom parku a nadomak zgrada Skupštine opštine, Mup-a , Osnovnog suda. Pa se tako ruiniran i zapušten izgled objekta, nikako ne uklapa u urbanu sliku samog centra grada.

Informer

 

Мeđutim, to nije jedini i glavni problem. U ovom objektu u kome se zidovi jedva drže, sa čijeg krova je popadao crep, ogoljene spoljašnje vodovodne cevi cure na sve strane i vodom plave prostor ispred objekta, u nehumanim uslovima žive Sofija Bajkić (78) i njen sin Dragan(56).

,, Stara Upravna zgrada Šumske uprave nalazi se na zemljištu u vlasništvu Opštine Majdanpek i 2018. godine zbog nebezbednih uslova pre svega, nama je naloženo rušenje i stavljanje objekta van upotrebe, kaže za Informer direktor ovog preduzeća, Igor Sekulić.

,, Još 90-ih godina našem nekadašnjem radniku, Živoradu Bajkiću na korišćenje je ponuđen stan od 57 kvadrata koji preduzeće poseduje u gornjem delu grada, ali bez prava naslednosti nakon njegove smrti. Porodica je odbila našu ponudu tada, već se samoinicijativno, uselila u prostorije naše Upravne zgrade u kojoj su postojali stanovi i tu je i dan danas.

Informer

 

Uslovi za život su katastrofalni međutim, oni našu ponudu i dalje ne prihvataju, već žele isključivo rešenje stambenog pitanja u centaru grada, kaže Sekulić navodeći da je neophodno što pre postići kompromis kako bi se problem rešio na najbolji mogući način i bez eventualnih neželjenih posledica.

Sa druge strane, Bajkići navode , da imaju uredno dobijeno rešenje o krišćenju svog životnog prostora i da nikako nisu tu bespravno. Ovde su ostali jedini stanari, s obzorom na to da su svi
ostali davno dobili i prihvatili adekvatne stambene ponude.

Informer

 

,, Moja majka je stara, slabo se kreće, nisam više ni ja mlad. Radim fizičke poslove kod privatnika. Mi smo ovde od mog rođenja to svi u Majdanpeku znaju. Majka nema ni kupatilo, ja sam odvojen ali u istoj smo zgradi. Svi su dobili adekvatne stanove, jedino za nas ne postoji razumevanje i adekvatno rešenje iako je moj otac proveo čitav svoj radni vek, 40 punih godina, radeći kao šumarski tehničar u ovom preduzeću. Ukoliko misle da nam je lako, nije. Ali nas mogu samo mrtve oterati iz naše kuće, izričit je Dragan Bajkić.

Informer

 

Kako stvari stoje, ukoliko ne dođe do dogovora ova priča će svoj epilog moći da dobije jedino na sudu. Zaposleni ŠG ,,Severni Kučaj ,, Kučevo pisanim putem su se obratili svim majdanpečkim
nadležnim institucijama za pomoć u rešavanju ovog problema.

Priložena je i dokumantaciju za pokretanje postupka za iseljenje. Jer kako kažu , drugog načina nema. Došlo je vreme da i oni više ne budu zakupci, već da dobiju svoj nov, moderan poslovni
prostor.

Ne isključujući ni jednog trenutka mogućnost da se porodica Bajkić zbrine na najbolji mogući način, jer bez obzira na sve oni to zaslužuju. S toga čekuju, da će u rešavanju ovog problema morati da pomogne i lokalna samouprava Majdanpek.