10.11.2021.

14:07

Foto: V.N.

Srbija

BUNTOVNICE OSVOJILE "ŠKEMBE FEST"! Stvarni pobednik bio je glavni kuvar "Penzionera" , dok je svu pažnju PREOTELA OVA ŽENSKA DRUŽINA/FOTO/

I zakleti protivnici škembića, koji ih nikada nisu stavili u usta, probali su na Starom jezeru ukusno, takozvano bećarsko jelo koje se pripremalo u kotliću. Kikindski Steva Karapandža, pokazao je zavidno umeće u kuvanju škembe čorbe na tradicionalan način i prema odluci tročlanog žirijia osvojio prvo mesto. Iako još uvek u radnoj snazi sa 59 godina, Rudi je najmlađi član ekipe koja se sastoji se od desetak penzionera, pa otud i naziv „Penzioneri“.

Informer

- Moja pobednička tajna je u tome da su škembići dobri, a to znači da su od govečeta, a ne od juneta. Stavi se dosta crnog luka i začina. Kao što vidite, nema tu mnogo filozofije. U zavisnosti koliko su škembići stari, kuvaju se u proseku oko tri sata. Kuvam i rublju čorbu, ali škembići nisu toliko zastupljeni u kuhinji, pa mi je veći izazov i draž da pripremim ovo specifično jelo-kaže Rudi, jedan od retkih muškaraca koji nisu profesionalni kuvari, a slobodno vreme rado provodi kraj šporeta.

- Moja supruga uživa, jer volim da kuvam-tvrdi pobednik takmičenja. Istina je da su najpoznatiji kuvari muškog roda, ali ima nešto i u marketingu. Rudi je, ipak, bio u drugom planu na „Škembe festu“, jer su ga zasenile „Ragazze ribelle“ ili na srpskom „Buntovnice“, jedinstvenim stajlingom sa narandžasto-ljubičastim perjem u kosi i škembićima na italijanski način. Za to je bila zaslužna Nataša Bjeljac, Kikinđanka koja već 30 godina živi i radi u Firenci. Tradicija je pobedila, pa „srpski škembići“ nisu dozvolili mešavinu novih i drugačijih ukusa.

Informer

 

-Živela sam dugo godina u Italiji, a tamo su škembići tradicionalno jelo. Kada ih je moja drugarica probala kod mene na večeri, sugerisala je da se prijavimo za takmičenje. I kuvarskim umećem i stajlingom potrudile smo se da budemo drugačije. Znam da nećemo pobediti, sigurna sam, jer škembiće pravim na tradicionalni firentinski način, malo je drugačije. Gušće je i stavljaju se drugi začini, nije čorbasto jelo- rekla je na početku takmičenja predvodnica „Buntovnica“.

Iako je Rudi pobedio, „Ragazze ribelle“ pobrale sve simpatije i sigurno učinile da škembiće zavole i oni koji ranije nisu mogli ni da ih pomirišu. One su glavni cilj postigle, sa ili bez nagrade, a zna se da o ukusima ne vredi raspravljati.

Informer

 
Da preraste u tradiciju

Veliki je broj onih koji škembiće obožavaju, ali ne znaju da ih kuvaju. Upravo je ta činjenica podstakla organizatora takmičenja, Milorada Šibula, da pokrene prvi „Škembe fest“ prošle godine.

- Prošle godine počeli smo stidljivo, zbog epidemijske situacije, bilo je 6 ekipa, a sada ih ima 11. Došli su takmičari iz Kikinde, Banatske Topole, Nakova, Novih Kozaraca i Zrenjanina. Očekujemo da ovo preraste u tradicionalno takmičenje i jednu lepu gastro manifestaciju i druženje.

Informer

 

Na ideju da organizujem „Škembe fest“ došao sam jednostavno, jer volim da ih jedem, a ne znam da kuvam. Činjenica je da svi znaju da kuvaju riblju čorbu, paprikaš ili gulaš, a škembići su malo specifično jelo. Takmičenje je naišlo je na dobar odziv, rado je prihvaćeno-kaže Šibul.