11.11.2021.

13:17

Foto: N.Đ.

Srbija

NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI JE ČUKUNBAKA ILONKA! Proslavila je 107. rođendan, a posle revakcine ODALA JE TAJNU DUGOVEČNOSTI

Ilonka Kovač je najstarija žena u Srbiji, a u oktobru je proslavila 107. rođendan. Poreklom je iz Bačke Topole, sela kod Subotice, odakle je veoma mlada otišla u Novi Sad, gde i danas, na Satelitu živi sa sinom koji je blizu 80-e.

Porodica se okupi oko njenog rođendana i učini joj svaku godinu srećnom, a Ilonka uvek ima neku poruku za mlade, o životu i sreći. Novosadski dom zdravlja je potvrdio, da je baka Ilonka revakcinisana, kao najstarija stanovnica tog grada.

Ime Ilonka i prezime Kovač je veoma često u Vojvodini, pa tako danas u Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Subotici, i još nekoliko mesta u Vojvodini, mlađe žene od najstarije Novosađanke Ilonke nose isto ime i prezime. Subotičani pamte divnu gospođu sa istim imenom, koja je služila u bogatim kućama čitavog života, ostavila svedočenja o vremenu, društvu i uglednim ljudima, za koje je do poslednjeg dana radila, a preminula je na žalost, pre nekoliko godina, u devetoj deceniji.

U oktobru proslavila 107. godinu

Najstariju Bačkotopolčanku Ilonu Kovač, koja živi u Novom Sadu, znaju u Srbiji ne samo po njenoj
vitalnosti, nego i po rođendanima koje joj svake godine, uz služenje mise prirede njeni najbliži u
novosadskoj Crkvi Imena Marijinog, uz veliki buket cveća i darove.

U oktobru, ove godine, proslavila je 107. rođendan, a na misu je došla sa Satelita, novosadskog kraja u kojem stanuje. Ilonka je veoma mlada, sa 16 godina, otišla iz Bačke Topole, gde je rođena, u vojvođansku prestonicu, Novi Sad, gde je doživela da bude čukunbaka. Uprkos veoma teškom životu, stvorila je porodicu, koja i danas brine o njoj i ukazuje joj poštovanje, a u penziji je više od pola veka, čitavih 57 godina.

Rođena teške ratne 1914. godine, Ilonka je doživela i ratove i slobodu, boreći se i sama da prehrani porodicu i da opstanu u teškim danima. Danas njen sin ima 80 godina, a Ilonka je slaveći 104.rođendan pre tri godine, javnosti otkrila tajnu koju pamte svi njeni poznanici, da je svom sinu do svoje 100-e godine spremala njegovu sobu, a posle čitavog veka svog života, rekla mu je: „od sada sam spremaš svoju sobu“.

Udala se već sa 16 godina

Ilonka je imala težak život, rasla bez majke, sa ocem i maćehom, sa 16 godina stupila je u brak i otišla iz Bačke Topole da živi u Novom Sadu, a ni danas se ne žali ni na starost i ne smeta joj ni štap na koji se oslanja u hodu. Rad joj je bio vodilja i kaže, učinio je dugovečnom. Seća se s radošću vinograda svog dede po ocu, gde se igrala kao dete, a njena je poruka da „možete biti srećni i kada proslavite čitav vek života“.

Tridesetih godina prošlog veka u Novom Sadu je bilo više mogućnosti za život nego na selu, tako je postala i Novosađanka. Suprug se nije vratio iz zarobljeništva u Drugom svetskom ratu, pa je morala sam da se bori za decu, a uživala je da ih lepo obuče, da niko nije mogao zaključi da ta porodica teško živi. Sada je ostavila iza sebe čitav vek života, a sa sinom Đerđom, koji nije oženjen, stanuje u novosadskom naselju Satelit.

Ilonka ima osmooro potomaka, kćerka joj je podarila dvoje čukunununučadi, a iako nije svakog dana sa njima, jer žive u inostranstvu, doživela je sreću i prabake i čukunbake. Za svoj 102. rođendan, pre 5 godina doveli su joj u Novi Sad unuka Patrika, koji je bio beba, a na proslavi je bila i ćerka, unuk sa suprugom i njegovom kćerkom, Ilonkinom praunukom. Za sve njih je napravila sama kolače, za svoj 102. rođendan.

Mladima odala tajnu dugovečnosti

Ilonka se seća svog skromnog života, a najviše priča o srećnim trenucima. Mlađima uvek poručuje, da budu stalno u pokretu i nešto rade, jer je to tajna dugog života.

„Nisam pila ni kafu da bih se odmorila, uvek sam bila zaokupljena nekim poslovima, ručnim radom, radila u maloj baštici, koliko sam mogla, a i danas bih umela da uradim nešto po kući oko ručka ili veša“, ispričala je novinaraima oko svog rođendana.

Za Ilonku su deca, umerenost i skromnost ključ njene sreće, to su joj i najlepše ljudske osobine. „Imala sam svoje male planove, pa sam bila zadovoljna kad god ih ispunim, kao da sam završila ogroman posao. To bi i mladi trebalo da rade, jer to stvara sigurnost i samopouzdanje svakom, a život je kao sat, nikad ne znate kada će se zaustaviti“, poruka je Ilonkina u 107. godini života.