11.11.2021.

16:58

Foto: R.B.

Srbija

VENCI ISPED KASARNE CAR LAZAR! Kruševljani obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U ime grada venac su položili gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević.

Vence su položili i predstavnici Vojske na čelu sa pukovnikom Radetom Rnjakovićem, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, Udruženje rezervnih vojnih starešina Kruševca, Udruženje penzionera, SUBNOR-a , Društvo za negovanje slobodarskih tradicija i Kolo srpskih sestara.

Informer

 

U Srbiji i u svetu obeležava se Dan primirja na 11. novembar 1918. godine, kada su slile Atante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svestki rat.

Podsećamo, primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenjua, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zakljkučivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Srbija je u velikom ratu izgubila oko 1,2 miliona stanovnika, vojnika i civila, i imala ogromna razaranja zemlje.

Informer

 

Povodom Dana državnosti Srbije, u Narodnom muzeju Kruševac otvorena je postavka „Put 12. pešadijskog puka“, kao i uniforme srpskih vojnika, ordenje, naoružanje i deo ličnih stvari srpskih vojnika. Inače, kao glavni motiv za amblem praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.