26.11.2021.

14:24

Foto: S.T.

Srbija

DOBROVOLJAC, RATNI VOJNI INVALID TUĐIM NEMAROM ŽIVI U MRAKU! Niški Katastar 4 godine ne rešava problem, EPS SKINUO STRUJOMER/FOTO/

Ovaj Nišlija, koji se dobrovoljno javio za odbranu Kosova i Metohije pre 22 godine, postao bolestan i trajno nesposoban za rad usled povreda zadobijenih tokom bombardovanja.

U međuvremenu, dok je Bojan dane provodio na lečenju, zbog problema sa dugom za struju pređašnjeg vlasnika stana u kom živi sa bolesnom majkom Mirjanom, Elektrodistribucija odlučuje da im skine strujomer, u martu 2018. godine.

- Ne mogu ni da se okupam i odem kod lekara kao čovek na pregled, jer nemamo struju. Poslednjih godina veoma teško održavamo higijenu, jer bez struje to je u našim uslovima nemoguće. Imamo plinsku bocu, tu grejemo vodu, ispržimo nešto za ručak i to je to. Sa prvim mrakom, bauljamo po kući, snalazeći se teško, jedva preživljavajući. Invalid sam sa preko 70 odsto nesposobnosti, preživljavam sa majkom u ovim uslovima u stanu punom vlage i bez mogućnosti da išta po tom pitanju promenimo i pored silnih pokušaja - počinje priču Bojan.

Informer

 

On dodaje i da je bio tenkista i pripadnik 211. oklopne brigrade iz Niša, koja je sve vreme rata bila raspoređena na Kosovu i Metohiji. U jednom od naleta NATO aviona, projektil su pali blizu tenka gde je Bojan stajao. Kamenje i geleri pogađaju ga u leđa, a zbog neadekvatne medicinske pomoći koja mu je tada pružena, veoma brzo posle završetka rata počeće Bojanova borba za život, koja i danas traje zbog bolesti koje su mu dijagnostifikovane.

- Imam emboliju pluća, ožiljak na plućnom krilu 5 cm, na drugom 1,5. Čitav stomak mi je rasečen, jer mi je pukla vena u stomaku, imao sma dva ugruška krvi, operaciju. Stalno moram da idem kod lekara, jer imam trombofiliju, tj.veliku sklonost ka zgrušavanju krvi. Majka je stara, bolesna, polomila je nogu, ruku, boluje od osteoporoze, otežano se kreće, uz pomoć štaka. Prošle zime , dok je pokušavala da prosvetli stan, majku je zahvatio plamen sveće, te je zadobila i opekotine - kaže Bojan.

Informer

 
Problem dsa strujom napravio bivši vlasnik stana, EPS skinuo strujomer 

Zbog problema sa dugom za struju pređašnjeg vlasnika stana, EPS odlučuje da im skine strujomer i ostavi ih bez struje. Mirjana podnosi Službi katastra papire za uknjiženje stana. Katastar u Nišu stupa u štrajk, a nakon toga kažu da su poslali dokumentaciju u Beograd na drugostepenu komisiju.

Iz Republičkog geodetskog zavoda u Beogradu odgovorili su: „Uvidom u elektonsku pisarnicu za predmet broj 952-02-7-764/2018 utvrđeno je da je Službi za katastar nepokretnosti Niš dostavljeno drugostepno rešenje od strane drugostepenog organa. SKN Niš će poslati putem poštanskog operatora drugostepeno rešenje, kao i da će postupiti po istom.”, stoji u pismu iz Beograda.

Informer

 
Katastar u NIšu 4 godine ne može da reši problem

To u praksi znači da Katastar u Nišu četiri godine ne može da reši Bojanov predmet, a dalje da Elektrodistribujcija, zbog tog kašnjenja, ne može da priključi struju. A dalje, to znači da dvoje bolesnih ljudi, u centru velikog grada opstaju bez osnovnih uslova za život.

Jovančići su se obraćali i Gradskoj upravi, ali nisu dobili nikakav odgovor, a kamo li rešenje problema. Bojanovi saborci su rešili da dok čekaju odluke nadležnih da se struja priključi, organizuju akciju prikupljanja pomoć za Bojana, kako bi se nabavili uređaji, paneli i potrebna oprema, ne bi li se solarna enegrija iskoristila u te svrhe i ovoj porodici olakšao život.