26.11.2021.

15:51

Foto: V.N.

Srbija

SOVE DOLETELE U OMILJENO ZIMOVALIŠTE! „Sova patrola“ izbrojala preko 150 ušara na stablima u centru Kikinde/FOTO/

I ove godine je delegacija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije stigla u grad sova gde je sa učenicima kikindskih osnovnih škola i okolnih sela, pa čak iz Melenaca, brojala omiljeno i najveće na svetu zimovalište malih ušara.

Informer

 

- Previše je toplo za ovo doba godine, evidentne su klimatske promene, vreme je neuobičajeno, pa smo svedoci da sove nisu došle u očekivanom broju u Kikindu. Obišli smo drveće u neposrednoj okolini Pravoslavnog hrama gde smo izbrojali čak 90 sova, a zatim i stabla koja se nalaze kod gimnazije, muzeja i u privatnim dvorištima u širem centru, tako da ih je trenutno preko 150, što je za ovako toplo vreme i kraj novembra prosek koji se ponavlja poslednjih godina. U odnosu na prethodnu godinu sove su se delimično pomerile sa nekih lokacija, ali one to svakako rade, da li je bilo lokalnog uznemiravanja i sličnog razloga, ali je bitno da su prisutne-kaže predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.

Informer

 

Od početka novembra, pa sve do aprila, Kikinda je najveće zimovalište sova ušara ili utuna (lat. Asio otus) na planeti. U ovom lepom banatskom gradu, 2009. godine, izbrojano je čak 700 malih ušara, dok ih je samo na jednom drvetu bilo preko 200. Ta godina do sada se nije ponovila, a ljubiteljima ptica i lokalnoj samoupravi postavila je novi zadatak-što veće pošumljavanje ovog dela banatske ravnice.

-Veoma je značajno što je Kikinda pokrenula veliku akciju pošumljava, posebno u seoskim sredinama gde je manjak stabala na kojima sove mogu da borave u vreme gnežđenja. Društvo za za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pomoći će lokalnoj samoupravi i donirati nekoliko stotina stabala hrastova putem jedne druge akcije, što će doprineti da sove opstanu i da ih bude više u Kikindi-naglasio je Ružić.

Informer

 

Rado viđeni „sugrađani“ Kikinđana prezimljuju u centru na krošnjama velikih četinara, i drugom drveću, ali ih ima i u ostalim delovima grada. Zbog toga je lokalna samouprava pre deset godina odlučila da s velikom pažnjom i brojnim aktivnostima odgovori ovim mudrim pticama na njihovu naklonost prema gradu. Naime, ceo mesec novembar ovde se zove „Sovembar“ , pa nije čudo što ovaj prirodni fenomen privlači brojne ljubitelje ptica iz celog sveta.

Male ušare zaštićene, ušuškane i srećne

U Srbiji se gnezdi preko 20.000, a u Vojvodini oko 10.000 parova sova utina, što je čini najčešćom i najbrojnijom sovom kod nas. U Kikindi se nalazi jedino zaštićeno područje u svetu koje je u strogom centru grada što je svojevrsno i vrlo neobično.