27.11.2021.

15:43

Foto: TopPres

Srbija

OBRAŠE SE VINOGRADI, GROŽĐE BRAO I PRVI TENISER SVETA! U vinogradu strica Gorana, najvredniji bili Nole i Jelena /FOTO/

Prvi teniser sveta Novak Đoković posetio je nedavno selo Lipovac nedaleko od Topole gde se nalaze vinogradi njegovog strica Gorana Đokovića. On je zajedno sa svojom suprugom Jelenom i radnicima obrao grožđe koje je ove godine donelo drugi rod, a fotografije sa ove berbe postavio je na svoj Instagram nalog enolog Mladen Dragojlović. Međutim, Noleta su videli meštani Lipovca koji zadovoljno prepričavaju taj dan i ocenjuju kakvog će kvaliteta biti vino.

„Videli smo Novaka kako bere grožđe u vinogradu, to je stvarno prelepa slika poslata svetu iz ovog našeg malog sela. Njegov stric ima oko šest hektara pod vinovom lozom sorte Širaz i Šardone, prinos je dobar ali kvalitet još bolji. Šardone iz ovog vinograda pokazuje izvanredan potencijal za tako mlad vinograd, a ni širaz ne zaostaje sa kvalitetom koji će još napredovati u narednim berbama.

Ove godine zbog dosta sunčanih dana grožđe je fantastično, izuzetno slatko tako da će i vino, koje Đokovići uslužno prave u Despotici, jer porodična vinarija nije još završena, sigurno biti veoma kvalitetno, kao uostalom i sva vina sa ovim prostora“, priča  za TopPres meštanin ovog sela koji je obilazeći svoje vinograde video Đokoviće u berbi grožđa.

Vina koja će se pustiti na tržište „potpisuje“ jedan od najuspešnijih srpskih enologa Mladen Dragojlović.

Informer

 

Vinogradi Gorana Đokovića smešteni su u srcu Srbije, takozvanoj Srpskoj Toskani gde se nalazi na stotine hektara vinograda i na desetine vinarija. Samo u Lipovcu, nalazi se šest vinarija a u najavi je još nekoliko u narednom periodu, jer se zasadi pod vinovom lozom intenzivno šire.

Širaz sorta se koristi u poznatim vinima u istočnoj Francuskoj  posebno se gaji u Argentini i Australiji. Karakteriše ga snažna loza a grozdovi su dugački, tamno crne boje. Aroma  ovog vina se poznaje po tragovima crnog bibera, dudinja i crne ribizle, a ponekad i uz tračak katrana. Ove arome su prisutne u paleti najčešće zajedno sa tragovima tanina i drveta – posebno američkog hrasta. Dugim odležavanjem arome se mešaju stvarajući  bogatu paletu. Nivo kiselosti, bogatstvo palete i voćne arome će se razlikovati u zavisnosti od klimatskih uslova.

Informer

 
Najboljem sportisti sveta nisu strani radovi u poljoprivredi

Iako živi u Monte Karlu i bavi se tenisom, naš Nole itekako voli selo. Pre dve godine pomagao je meštanima Brzeća u vađenju krompira. Brzeće je selo na obroncima Kopaonika, planine na kojoj je Novak proveo dobar deo detinjstva. Upravo je na toj planini Đoković počeo da skija ali je tu započeo i prve teniske korake.