30.11.2021.

13:18

Foto: Z.G.

Srbija

PARTIZANKA VALERIJA OD 94 LETA IZ SLOVENIJE STIGLA NA KADINJAČU! Junaštvo Radničkog bataljona ne sme da bude zaboravljeno/FOTO/

Na Kadinjači je 29. novembra 1941. godine poginuo skoro ceo Radnički bataljon, sastavljen od pet četa – Puškarske, Železničke, Pekarske, Krijačko-obučarske i Tkačke, držeći odstupnicu Vrhovnom štabu.

Padom Kadinjače zauzeta je jedina slobodna teritorija u Evropi u to vreme Užička republika, koja je trajala 67 dana.

Informer

 
Valerija došla iz Ljubljane 

Na Kadinjaču su došli i poštovaoci partizanskih boraca iz Slovenije i Austrije. Valerija Skinijar Tvrz iz Ljubljane u svojoj 94 godini u ime svoje delegacije položila je venac na spomenik.

- Dolazim iz poštovanja prema poginulim borcima. Ja sam bila partizanka u Šlandorovoj brigadi u Sloveniji, u operativnom štabu. Bila sam šifranka. Moje oružje je bila olovka. Na Kadinjači su temelji naše slobodne domovine Jugoslavije.

Informer

 

Odajem duboko poštovanje borcima Radničkog bataljona, kao i svim drugim palim partizanskim borcima. I moj muž je bio nosilac spomenice – rekla je Valerija, kojoj nije prvi put da dođe na Kadinjaču.

Informer

 

Marija Koletnik, predstavnica Koruških partizana iz auristrijske Koruške, kaže da su prethodnih dana bili u Mrkonjić gradu, zatim u Jajcu, a danas su na Kadinjači.

- Mi cenimo i poštujemo vrednost partizanske borbe, Mislim da ne bi postojali Slovenci u Austriji da nije bilo partizana – rekla je Marija.

Informer

Junaštvo za nezaborav

Pored njih vence su položili ministarka Darija Kisić Tepavčević u ime Vlade Srbije, jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, dok je general major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije podsetio da značaj ove bitke i junaštvo boraca ne treba nikada zaboraviti.