30.11.2021.

14:01

Foto: SZC

Srbija

DŽINOVI HODE MAJDANPEČKIM I BORSKIM RUDNIKOM! Dva nova dampera uvećala vozni park, rudu sada voze NA 64 GRDOSIJE/FOTO/

U tom smislu, među prioritetima je i kupovina rudarske opreme i mehanizacije. Ova komapanija je za godinu dana kupila čak 11 velikih NTE kamiona dampera nosivosti 240 tona. Jedan takav ,,džinovski,, kamion kako ih rudari popularno nazivaju, košta 2,5 miliona dolara i za jedan dan u proseku preveze 5.600 tona rudarskog materijala.

Informer

 

Još četri takva teška četvorotoškaša stigla su za Rudnike u Majdanpeku i Velikom Krivelju kod Bora. Dopremljeni su iz luke u Tianjinu a izvezla ih je kineska Kompanija NHL sa sedištem u Baotou.

- Ovi kamioni su od veoma velikog značaja za proces proizvodje na Površinskim kopovima, jer su velike nosivosti 240 tona, visoke su efiskasnosti , prati ih mala potrošnja goriva , velika pouzdanost i niski operativni troškovi. Isključivo se koriste na etažama gde se nalaze dva bagera za otkopavenje rude sa boljim sadržajem plemenitih metala.

Informer

 

Rađeni su i dizajnirani po veoma modernim visokokavalitetnim kriterijumima, sa posebno konstruisanim korpama koje mogu da ponesu dosta materijala koji doprinosi svakako boljoj produktivnosti u prizvodnji.

Brže se i lakše kreću po terenu, a naši vozači koji dosta vremena provode u njima kažu da su jako udobna vozila. Prevazilaze predviđen rok za korišćenje od 95 odsto, a za to najveće zasluge imaju upravo vozači, jer kamioni mogu dati očekivane rezultate samo ako se na pravi način koriste i čuvaju , za Informer kaže, zamenik upravnika kopa ,,Veliki Krivelj,, Nemanja Aničić.

Informer

 

Inače, kamionska ,,flota,, u Majdanpeku i Boru ne računajući mala ,,tonli,, vozila trenutno broji ukupno 64 dampera. Na Površinskom kopu ,,Južni revir,, u Majdnpeku ih je 34 dok je na kopu ,,Novi Krivelj,, u Boru angazovano 30 ovakvih džinova.

Poslednja dva nova NTH dampera nosivosti 240 tona koja su sredinom novembra stigla u Majdanpek i Veliki Krivelj, dobila su već radne naloge i nakon montaže biće upućeni u središta kopova, na najbolje etaže iz kojih će tovariti najbogatiju zlatonosnu i bakarnu rudu, kako bi je otpremili do primarne drobilice ističu, nadležni ZiĐin-a.