30.11.2021.

14:20

Foto: M.N.

Srbija

ATILA BIČ BOŽJI OVDE JE SAHRANJEN U ZLATNIM KOČIJAMA?! Zrenjaninac Milan Nedeljkov tvrdi, sve činjenice ukazuju NA TITELSKI BEG/FOTO/

Samo ušće dve pitome, ravničarske reke, moglo bi odgovarati činu legendarnog potapanja kovčega u zlatnim kočijama, a breg u blizini, mesto sa kojeg salutiraju generali, verni i odani mističnom ratniku, od kojeg su zazirali gotovo svi moćnici tog vremena. 

Informer

 

- Ako se tom istorijskom činu, doda tačan ugao prelamanja sunčevih zraka u ranim popodnevnim satima, tik  pred zimu, u momentu potapanja kočije, eto i stvarnog dokaza da je ova area lesnih terasa i panonskih zaravni upravo to mesto - kaže Milan Nedeljkov, Zrenjaninac koji dosta vremena provodi na vrhu Titelskog brega, uz napomenu da je prava misterija, da li je kovčeg u zlatnim kočijama još uvek negde na dnu Tise.

Informer

 

- Mistika vezana sa pogreb Atile Biča Božijeg koju svi sonari i moderna tehnologija, nisu razrešili, otvara mogućnosti istraživačko-turističkog avanturizma, što može biti i dobar početak za uspostavljanje realnog etno turizma i praćenja istorijskih događaja u mnogim  segmentima ljudskih migracija i  nasleđa naroda koji je živeo u ravnici - dodaje Nedeljkov, ističući slične aktivnosti u Belom Blatu, selu koje je ušlo u značajnnu projektnu aktivnost, Jonsko-jadranske mreže interesantnih sela, kojom će biti još više profilisani svi potencijali sela u blizini Titelskog brega.

BANATSKA AVANTURA KROZ ISTORIJU

- Postoji interesovanje, za takvom vrstom avanture kroz istoriju, pa zašto je ne započeti  i biti obasjan istim onim sunčevim zracima, koji su nekada ispratili velikog Atilu u zlatnom kovčegu i kočijama - pitaju se meštani Belog Blata, idiličnog sela koje želi da razvija avanturističko istorijski turizam, protkan tajnama i mistikom.

ISTORIČARI ZAINTERESOVANI

Da zajednički pođu u istraživački poduhvat, potvrdjli su brojni istoričari iz Novog Sada, Zrenjanina i Titela, uz potvrdu da je područje Titelskog brega nedovoljno istorijski proučeno i istraženo.