01.12.2021.

15:07

Foto: K.R.

Srbija

U KRAGUJEVCU UGRAĐEN PRVI PEJSMEJKER! Savremenom procedurom lekari koriguju najteže SRČANE SLABOSTI U SRCU ŠUMADIJE/FOTO/

Dr Vladimir Ignjatović, zajedno sa medicinskim timom Odeljenja za elektrostimulaciju i poremećaj srčanog ritma Klinike za kardiologiju, u saradnji sa Goranom Milašinović, direktorom Pejsmejker centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije , obavio je prvu proceduru ugradnje ovog pejsmejkera u Kragujevcu.

Prema rečima dr Vladimira Ignjatovića, “resinhronizacija srčanog mišića pacijentima omogućava da se popravi snaga srca, da se oni osećaju bolje i žive duže”.

Informer

 

Lekari iz Univerzitetskog Kliničkog centra u Kragujevcu se često upućuju na dodatne edukacije i obuke, kako bi bili u korak sa najnovijim dešavanjima u kardiologiji. Dr Goran Milašinović kaže kako je ova ustanova sa svojim timom za ugradnju specijalnih pesmejkera dostigla nivo za samostalni rad.

- Oprema u ovom centru je perfektna i ovaj region sa velikim brojem pacijenata, imaće potpunu negu i terapiju. Mnogo medicinskog osoblja se smenjuje u Kovid jedinicama, ali uvek ima nekoga u ambulanti ko se bavi srčanim smetnjama, jer ti pacijenti imaju neprestanu potrebu za kontrolom, savetom ili nekom intervencijom.

Informer

 

Veliki broj pacijenata sa srčanim smetnjama ne ide kod lekara zbog kovida, kaže Milašinović, i naglašava da se tek nakon završetka pandemije očekuje povećan priliv pacijenata koji pate od kardiovaskularnih bolesti.

Dr Vladimir Miloradović, direktor Klinike za kardiologiju u Kragujevcu kaže da je nova kardiološka procedura izuzetno važna za region koji obuhvata oko milion i dvesta hiljada ljudi.

- Ovo je najefikasniji i najsavremeniji vid lečenja koji značajno produžava život najtežim srčanim bolesnicima. Pokušavamo da se nametnemo kao lider ovih intervencija u centralnoj Srbiji. Milion i dvesta hiljada ljudi se oslanja na naš centar, kojima će ove procedure biti dostupne, tako da više po pomoć neće morati da idu u druge udaljenije centre, kaže Miloradović.