09.12.2021.

16:00

Foto: N.B.

Srbija

SOVE OKUPIRALE SREMSKU MITROVICU! Zbog seče krošnji sve više su im ugrožena staništa!

- U okviru projekta ’’Zajedno za sove’’, koji je obuhvatio terenske aktivnosti na području Sremske Mitrovice, Specijalnog rezervata prirode Zasavica, Rume i Šida evidentirali smo 25 staništa sove utine i dva nova u selima Jarak i Šuljam.

Tok prilikom snimili smo i kratkometražni film, kaže Marko Cvijanović, predsednik Ruralnog centra ’’Sova’’, čiji su volonteri u saradnji sa Pokretom gorana Sremske Mitrovice podatke iz projekta prosledili Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu prirode.

Povod za realizaciju projekta bila je seča krošnji drveća u mačvanskom selu Noćaj ovog leta, čime su ozbiljno ugrožena staništa sova. Najveće zimovalište utine je u samom centru Sremske Mitrovice, gde u krošnjama drveća iza Gradske kuće redovno zimi obitava jato od oko 400 jedinki. Tu imaju hrane u izobilju, dok im zavetrina od okolnih zgrada očigledno odgovara.

Informer

 

- U Sremu je to ubedljivo najveći broj sova, dok smo u Vojvodini na drugom mestu iza Kikinde, s tim što ovde žive mala ušara, ćuk i šumska sova, a kukuvija je u određenim godišnjim dobima viđena samo u preletu, priča Mihajlo Stanković, mitrovački ekolog, koji je dve decenije posvetio istraživanju sova i sa novosadskim ornitologom Milanom Ružićem objavio naučni rad posvećen ovim pticama.

On objašnjava da su postojeća jata u centru Mitrovice samo deo njihove velike populacije, koja se razmnožava u klasičnim prirodnim uslovima, a zimi zbog odgovarajuće mikro-klime obitava u gradu.

- Sove su simpatična i miroljubiva stvorenja, koja su, pošto se hrane glodarima, i veoma korisna. Kao zaštićenoj vrsti prve kategorije njihovo ubijanje i istrebljenje je zakonom kažnjivo, te za ovo krivično delo sledi kazna od jedne do tri godine zatvora. Seljani sove često nazivaju "mrtvačkom pticom" i veruju da njeno oglašavanje noću najavljuje smrt, pa ih neopravdano ubijaju, upozorava Stanković.