10.12.2021.

12:20

Foto: S.T.

Srbija

MAGARENCE STIGLO U MANASTIR RAKOVAC! Deda Mile lično uručio poklon da proizvode lekovito mleko/FOTO/

Pavle Plavšić i njegov deda Mile iz Kovilja kod Novog Sada, nedavno su poklonili magarence manastiru Rakovac na Fruškoj gori. Plavšići imaju farmu magaraca, a na njoj i oko 20 magarica koje muzu zbog izuzetno lekovitog mleka.

Informer

 

Pavle priča kako manastir Rakovac, u kom su uglavnom mladi monasi, osniva stočni fond, te je svaka životinja kod njih dobro došla.

- Pule je staro šest meseci i odvezli smo ga na manastirsku ekonomiju, za potrebe manastira. Tamo imaju od životinja sve vrste ovaca, nekoliko koza, teladi…Mi smo im donirali jedno malo muško magarence, da može od malih nogu sa ovčicama da kroči i pase po Fruškoj gori.

Mleko od magarica je izuzetno lekovito, pomaže onima koji imaju astmu, bronhitis i druge plućne bolesti. Jedna magarica na svaki drugi dan, daje po jednu malu bocu lekovitog mleka, koje je stvarno dragocenost.

- Deda njime pomaže bolesnoj deci, odraslima - kaže Pavle i dodaje- Magarci su inače veoma skromne životinje i nisu zahtevni. Svaki magarac Ima krst preko celih leđa. I na svakoj trsci, tačnije na listu trske, postoje urezani magareći zubi. Jer Isusus kada je bežao, konj ga nije stavio na svoja leđa. Rekao mu je da je gladan i da mu ne može pomoći. Malo dalje je naišao na magarca i on ga je uzeo. Uz daleki put, magarac je grizao i jeo listove od trske - ističe Pavle.

Informer

 

Porodica Plavšić održava veze sa mnogim manastirima, pomažući njihovim ekonomijama. Želja im je, kako Pavle kaže, da doniraju i jedno pule /mladunče magarca i magarice/ nekom manastiru na Kosovu i Metohiji.

- Znamo da Dečani imaju farmu i životinje, kao u Nojevoj barci, ali koliko smo informisani, nemaju magare. Naša porodica bi želela da pokloni jedno magarence upravo Dečanima ili nekom drugom manastiru na Kosovu i Metohiji - kaže Pavle.