14.12.2021.

13:42

Foto:

Srbija

VOZAČI OPREZ, POLEDICA NA PUTU! Ovi državni putevi su neprohodni

Zbog snega su neprohodni državni putevi druog prioriteta održavanja Radalj - Radaljska Banja i Valjevo - Lelić - Mravinjci, navedeno je u saopštenju.

Takođe, neprohodni su putni pravci trećeg prioriteta održavanja Osečina - Osladić - Kameničko jezero, zatim Loznica - Zajača - Šarena bukva - Mačkov kamen, Banja Koviljača - Gučevo - Zajača i Šljivova - Pecka.

Putni pravci Mravinjci - Povlenska Kosa, Jakalj - Jelova Gora - Užice, Odvraćenica - Preko Brdo i Raška - Kuti - Odvraćenica isto tako nisu prohodni za vozila.

Prilazi zimskim turističkim centrima prohodni

Snega do pet centimetara ima na deonicama Javor - Sjenica, Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, Vladičin Han - Surdulica - granica sa Bugarskom (granični prelaz Strezimirovci) i Vlasinsko Jezero - granica SRB/BUG (Ribarci).

Pod snegom su i putevi Okletac - Rogačica - Kostojevići - Dub - Dubci - Užice, Kneževići - Kremna - dr.granica sa BiH (granični prelaz Kotroman), državna granica sa CG (granični prelaz Jabuka) - Prijepolje i Nova Varoš - Aljinovići.

Saopšteno je i da na putevima Prijepolje - Manastir Mileševa, Jošanička Banja - Kopaonik, Divljaka - Ivanjica - Javor, Uzići - Užice - Čajetina - Nova Varoš - Prijepolje do graničnog prelaza Gostun takođe, snežni prekrivač debljine do pet centimetara.

Na ostalim putnim pravcima prvog prioriteta održavanja, kolovozi su vlažni u nižim predelima i ima snega ima u raskvašenom stanju do pet centimetarana teritoriji Ivanjice, Novog Pazara, Užica, Valjeva i Vranja.

Slično situacija sa snežnim nanosima je i na državnim putevima II prioriteta održavanja na teritoriji Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

Putevi Srbije napomenuli su da na teritoriji Zaječara ima sitnih odrona, duž nestabilnih kosina, u klisurama, usecima, zasecima.

Najviše odrona ima na Ðerdapska magistrali, klisuri Korenatac, Babinom Zubu i klisuri Bovan, gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije.

Zbog poledice zabranjen je saobraćaj za šlepere i kmione sa prikolicom na deonicama od Aljinovića preko Sjenice do Novog Pazara, Mionice, preko Brežđe i Divčibara do Kaone.

Putevi upozoravaju da odrona ima u planinskim predelima širom zemlje i oblasti oko Kosova i Metohije.

Upućen je apel vozačima da postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo.

Uputili su apel da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i budu oprezni jer zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza moguće je stvaranje poledice, navedeno je u saopštenju.