15.12.2021.

18:25

Foto: V.N.

Srbija

KROV NA KUĆI URUŠIO SE KAO KULA OD KARATA! Jedina je sreća u teškoj muci porodice, da im nisu NASTRADALA DECA/FOTO/

Jedina sreća u muci koja je snašla ovu porodicu je da niko nije stradao, jer u sobi gde se krov obrušio, kao kula od karata, spavaju trojica dečaka. Na sreću u tom momentu nisu bili u sobi, kaže njihov stric Marinko Popov (44).

-Sve se desilo u petak oko 16 časova. Tokom dana smo primetili da su oba odžaka iskrivljena. Deca i ja spavamo u toj sobi, moje mesto je na odvojenom krevetu. Ušao sam u sobu, pustio muziku, seo na krevet i počeo da jedem. Odjednom je počelo nešto da krcka i da puca. Ogroman tresak se čuo i samo sam prašinu video pred sobom. Krov se urušio. Sedeo sam pod vedrim nebom. Sreća je što deca nisu bila u sobi, jer bi neko stradao. Moj krevet je sa strane u sobi, tako nisam povređen.

Informer

 

Odmah sam sa bratom i snajom istčao iz kuće-prepričava Marinko užas koji je zadesio ovu porodicu. Kuća u kojoj Marinko živi sa bratom Omerom (40), snajom Gordanom Pavlov (32) i njihovo četvoro dece građena je od naboja, stara oko 300 godina i nalazi se pored manastira Svete trojice i „Melinog groblja“, a u vlasništvu je Pravoslavne crkvene opštine u Kikindi.

Kuća u ulici Stevana Sinđelića broj 35 je napukla na nekoliko mesta, a porodica živi godinu dana bez struje, koja im je isključena zbog duga od 40 hiljada dinara.

Informer

 

- Potpomažemo se agregatom, da možemo bar televiziju da gledamo i uključimo jednu sijalicu. Samo što smo počeli da večeramo, krov se srušio u sobi. Odmah smo decu izvukli u čarapama napolje. Deo kuće se urušio i na ulasku u groblje, kod zvonika, zahvatio i gvozdenu ogradu manastira Svete trojice. Sreća je da niko nije stradao, jer da se sve desilo tokom spavanja, danas neko ne bi bio živ- uzrujano priča Omer Popov i dodaje:

-Živim u ovoj kući 40 godina, tu smo se brat i ja rodili. I deca su nam tu odrasla. U sobi koja se urušila inače spavaju moja tri sina Marko (15), Mateja (13), Marinko (10) i brat Marinko. Ćerka Marina (17) je spavala u kuhinji, a ja sa suprugom Gordanom u prvoj sobi-kaže Omer.

Informer

 
Od petka u hraniteljskoj porodici

Zajedno sa bratom Marinkom, Omer obavlja poslove kopanja raka, čišćenja grobova i drugih usluga koje ožalošćeni traže za svoje najmilije na Melinom groblju. Porodica je korisnik socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Iako kažu da bi zbog posla želeli da ostanu u kući, završnu reč daće građevinski stručnjaci koji su danas na terenu i utvrđuju sigurnost objekta za život.

-Jedna hraniteljska porodica ustupila nam je privremeni smeštaj u Iđošu, gde se nalazim sa
četvoro dece od petka. Suprug Omer i dever Marinko ostali su u kući, zbog posla-navodi Gordana Pavlov.

Pomoć ubrzo stiže

Za rešavanje problema porodice Popov-Pavlov, odmah se angažovala kikindska lokalna samouprava.

Informer

 

-Obavili smo razgovor sa Gordanom i Omerom i saosećamo sa njima, jer je situacija u kojoj su se našli zaista tragična. Najvažnije je da su deca sa majkom privremeno zbrinuta u ovim hladnim danima. Ubrzo ćemo rešiti stambeno pitanje ove porodice, zajedno sa Pravoslavnom crkvenom opštinom i JP Pošte Srbije, koje nam je ponudilo finansijsku pomoć za iznalaženje stambenog pitanja ove porodice.

Odmah smo alarmirali sve naše resurse i građevinski stručnjaci iz Sekrtearijata za urbanizam su već na terenu. Nakon njihove procene, znaćemo da li će kuća biti sanirana ili ćemo porodici naći neki drugi adekvatan smeštaj-rekao je predsednik skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan.