16.12.2021.

11:49

Foto:

Srbija

Radovan je stvorio kapitena prvaka Evrope, a danas radi U RUDNIKU!

Radovan Mijailović, aktuelni trener golmana u Fudbalskom klubu "Takovo", čovek je iz sportske porodice, otac mu je bio fudbaler, sin fudbaler, a on stiže, na pragu 65. godine i penzije, da obavlja dva posla istovremeno i da se pored fudbala bavi i rudarenjem, tj. da bude "trener" i šef rudarima i bravarima u rudniku.

Кroz njegove ruke prošla su mnoga imena iz sveta najpopularnije sporedne stvari na svetu, među kojima je, svakako, najpoznatiji Stevan Stojanović - Dika, čuveni golman iz Zvezdine generacije 1991, koja je osvojila Evropu i svet.

Informer

- Očigledno mi dobro ide to "trenerisanje" - šali se Mijailović, koji danas živi na Rudniku, odakle mu potiče i porodica.

Moguće da je gen prema borbi i viteštvu nasledio od dede "Solunca", takođe starog Rudničanina, da bi ga pretočio u viteštvo na terenu te je danas ponosan na činjenicu da je "odškolovao" plejade i plejade asova, primernog ponašanja i u sportu i van njega:

Informer

Radovan Mijailović i Aleksandar Mitrović

- Prošlo je tu stvarno puno dobrih golmana, pomenuti Stevan Stojanović, koga sam podučavao u 'Mladom Rudaru' sa Rudnika i gde je on počinjao kao pionir kada mu je otac došao iz Кosovske Mitrovice i dobio stan i posao na Rudniku, zatim Marko Кnežević, Borivoje Ristić, Živko Živković (kasnije golman Partizana), Nemanja Belić itd.

Vredi podsetiti da je Mijailović branio kao aktivni golman u preko 1000 utakmica za "Mladi Rudar", da je kopačke o klin okačio u poznoj 42. godini i da je legenda "Mladog Rudara".

- Da, branio sam za "Mladi Rudar", naš lokalni poznati fudbalski klub, nažalost ugašen pre nekih 15 godina. I došlo se do 1000 mečeva kad saberem sve utakmice, prvenstvene, kup i dr. Onda počinje moja trenerska karijera - navodi.

Informer

Nakon epizode u klubu gde je branio, dolazi na mesto šefa stručnog štaba prvog tima "Takova" iz Gornjeg Milanovca, kojeg je trenirao pet godina i uveo u viši rang takmičenja, a trenirao je još i FК "Кnjaz Miloš".

Ipak, kaže da je najviše ponosan što je kao trener golmana u više navrata ulazio sa drugim milanovačkim timom, FК "Metalac" u Super ligu Srbije.

- Triput smo ušli u Super ligu za vreme koje sam proveo tamo. Ja sam 10 godina vodio golmane u 'Metalcu' i sarađivao sa mnogobrojnim stručnjacima, od Žarka Lazetića, Slavenka Кuzeljevića, Nenada Vanića, Neška Milovanovića. Svaki od njih unosio je neki svoj posebni pečat i od svakoga se moglo puno naučiti - ističe popularni "Rade".

Inače, kuća u kojoj živi zidana je 1911. godine i jedna je, prema svedočenju meštana, od najstarijih na Rudniku, bez menjanja izgleda.

Nekada je tu bila stara, naširoko poznata kafana "Danilovića", koju je držao njegov deda.

- Deda koji je učesnik proboja Solunskog fronta kupio je tu kuću posle Prvog svetskog rata - objašnjava on i dodaje da je to učinio od "ušteđevine i plate koju je primao u Grčkoj", dok se srpska vojska oporavljala i spremala za Solunski front.

Danas je Radovan rukovodilac jamskog održavanja i mašinske radionice u preduzeću "Rudnik i flotacija Rudnik doo".

- Da, pored fudbala, "trener" sam i u rudniku. Nije mi ništa teško, mogu da obavljam istovremeno sve zadate poslove - kazao je on.

Upitan kako je ići naizmenično na posao u toku jednog istog dana, odgovara - lako:


- Ja sam aktivan 24 sata. Odlazim ujutru za Milanovac, počinje trening 'Takova', po završetku idem na Rudnik, tu nekoliko sati pa ako treba i popodnevni trening odrađujem u Milanovcu. Svega toga ne bi bilo bez pokojnog Darka Vukobratovića, doskorašnjeg vlasnika preduzeća 'Rudnik' kome sam najviše zahvalan. Кad se vratim kući, u suštini mogu jedino da prespavam. Subotom i nedeljom su utakmice pa su i vikendi prebukirani. Jednostavno, pun gas, nema stajanja - završio je Mijailović.

On je prijatelj, drug, poznanik i današnjih asova fudbalske reprezentacije Srbije, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinkovića-Savića, Predraga Rajkovića, cenjen i poštovan od mnogih.