16.12.2021.

16:24

Foto: pexels.com

Srbija

OSVANUO MURAL U DVORIŠTU SABORNE CRKVE SVETE TROJICE U VRANJU! Evo i kome u čast!/FOTO/

U čast 950 godina od postojanja Manastira Svetog Prohora Pčinjskog i 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina, u dvorištu saborne crkve osvanuo je mural ovih svetaca.

Saborni hram Svete Trojice

Na mestu današnjeg Sabornog hrama Svete Trojice nekada se nalazila stara crkva.

Međutim, krajem 18. i 19. veka nastupio je privredni uspon Vranja koji je pratio buđenje i građanske i srpske nacionalne svesti, ali i obnove verskog života, posle ukidanja Pećke patrijaršije.

Manastir Prohor Pčinjski

Manastir Sveti Prohor Pčinjski se nalazi na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u ataru sela Starac, 30 km južno od Vranja.

Prema predanju, podigao ga je u 11. veku vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom "Mirotočivom", koji mu je prorekao da će postati car.

Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar ovog kraja i u njemu radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

Starešina manastira je arhimandrit Metodije Marković.

Velika Saborna crkva je građena uz pomoć vranjskog paše Huseina - "velikog prijatelja Srba", što je veoma smetalo domaćim Turcima. Turci i Arnauti iz okoline su čak na Spasovdan 1843. godine opljačkali hrišćane i oskrnavili crkve po varoši.

Čudesan prizor u manastiru Prohor Pčinjski

Pod uticajem međunarodne javnosti i diplomatskih predstavnika, ali i po zahtevu Vranjanaca, Porta je pohvatala i kaznila pobunjenike.

Carska komisija procenila je štetu za porušenu Sabornu crkvu.

Sveti kralj Milutin

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić (oko 1253.— Nerodimlje, 29. oktobar 1321.) bio je kralj Srbije (1282—1321) i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Pripadao je dinastiji Nemanjić. Bio je mlađi sin kralja Uroša I „Velikog“ (1242—1276). Milutin je mlađi brat Stefana Dragutina (kralj Srbije 1276—1282, a zatim oblasnog upravnika i kralja Srema 1284—1316). Od 1282. Milutin je preuzevši kraljevsku krunu postao i glavna linija nasleđivanja u vladarskoj porodici. Tako je on otac kralja Stefana Uroša II „Dečanskog“ (1321—1331), deda kralja, a kasnije cara, Stefana Uroša Dušana „Silnog“ (1331—1356) i pradeda cara Stefana Uroša „Nejakog“.

Kako šteta nije isplaćena, Vranjanci su od sopstvenih sredstava, kao i radom podigli novu crkvu, po svemu sudeći, na temeljima prethodne.

Crkva je građena 1858-1860. Graditelj crkve bio je Kosta Damjanov, a poticao je iz poznate mijačke porodice u debarskom kraju, dok je njegov brat izradio oltarsku pregradu.