21.12.2021.

14:12

Foto: V.J.

Srbija

U PORODICI TRIFUNOVIĆ SVI SU ZAPOSLENI! Uz kvalitetnu jagnjad, postali su majstori za homljski med, EVO ZAŠTO (VIDEO)

Malo je mladih ljudi koji su se ovde zadržali i odlučili da im upravo ova delatnost odredi život, pa je to razlog više što za njih kažu, da su pravi reprezenti svoje Opštine u svakom pogledu.

O lepo uređenom gazdistvu koje se pre par godina opredelilo za bavljenje ovčarstvom i pčelarstvom, danas brine ovo dvoje mladih ljudi.

Davor je zaposlen i u Kineskoj Kompaniji Zi Đin, pa s pravom ističe da bi jako teško bilo uskladiti sve obaveze, da mu supruga Marina ne predstavlja najveći oslonac u životu. Ona mu je kako kaže, desna ruka bez koje ne bi postigli ovo što imaju danas.

Informer

 

,, Rođeni brat i brat od ujaka koji su u inostranstvu finansijski su nam pomogli pre dve godine da se upustimo u ovaj posao koji iziskuje dosta rizika. Međutim, kada imaš želju i volju da nešto ostvariš , onda ti ni odricanje ni preveliki trud i rad ne padaju teško. Supruga mi je od velike pomoći, jer za nju nema ženskog i muškog posla. Razume se u sve i tu je u svakoj prilici kad god sam ja odsutan.

Krenuli smo sa deset ovaca i to isključivo francuskom rasom Il de Frans, koja se ubraja među najbolje i glavne rase za proizvodnju mesa. Danas imamo 70 ovaca i sedam jagnjadi . S obzirom na to da je upravo ovo vreme za jagnjenje, narednih meseci će ih biti još više.

Ova rasa je najtraženija, jer je kvalitet mesa u pitanju , tako da se mi ne bavimo mužom i pravljenjem mlečnih proizvoda. Za sada ne možemo da se požalimo, uvek smo našu jagnjad jako dobro prodavali, pa tako očekujemo da bude i ove godine, za Informer kaže, Davor Trufunović i napominje da su i od Opštine Majdanpek i drževe pre dve godine dobili pomoć u vidu subvencija, što im je bio dodatni stimulans i podstrek za dalji rad.

Informer

 

Život na selu svakao nije lak . A da bi se sve isplatilo uz dosta truda i rada neophodna je i dobra organizacija uz učešće svih ukućana, koje Trifunovićima ne izostaje. Marina je tu stub svega i njoj je najnapornije da bi svakodnevne obaveze domaćice i obaveze oko namirivanja stoke uskladila kako bi sve funkcionisalo. Urkos svemu, ona se ne žali.

,, Trudim se da sve organizujem i postavim na svoje mesto i supruga odmenim kad god je moguće kada je na poslu. Oko ovaca šta god je potrebno ništa mi nije strano ali i oko ostale stoke, jer imamo i krave oko kojih je takođe potrebna briga. Deca idu u školu, valja ih iskontrolisati oko domaćih zadataka i ostalih obaveza.

Naravno, u svemu mi u kući pomaže svekrva Živka, a kada nemaju mnogo obaveza oko škole u pomoć priteknu i naše tri ćerkice , Natalija, Nikolina a ponešto se nađe i za najmlađu šestogodišnju Petru. Tako da za sada sve ide u najboljem redu, svi smo nekako uposleni i ne libimo se posla, ističe Marina.

Informer

 

Inače, ovo domaćinstvo pored ovčarstva ne zapostavlja ni ne tako male obveze i poslove oko pčela. Trenutno imaju 150 košnica i u kući kompetnu neophodnu opremu za bavljenje pčelarstvom i tehnološku obradu meda.

Kako kažu, kada je dobra godina može se proizvesti i do tri tone najkvalitetnijeg pčelinjeg proizvoda, livadskog i bagremovog meda uglavnom, jer su najkvalitetniji i najviše na ceni. Pored toga što med prodaju u našoj zemlji, Trufunovići ga najviše isporučuju i na Austrijisko tržište.