22.12.2021.

13:54

Foto:

Srbija

ONA JE PRAVA VITAMINSKA BOMBA! Jedino voće koje se mora kuvati da bi se jelo, IZUZETNO JE CENJENA U SRBIJI

Ovaj po ukusu vrlo neobičan sir Francuzi kombinuju sa pečenim mesom, pre svega sa pačetinom, piletinom, ali i junetinom i divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, ali se ne preporučuje dijabetičarima i gojaznim osobama. Legenda kaže da su u antičkoj Grčkoj bogovi dunjom određivali sudbinu.

Smatrala se simbolom ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti. Zbog toga mnogi istoričari smatraju da su jabuke opisivane u drevna vremena zapravo bile dunje jer su češće bile zastupljene u prirodi nego jabuke.

Zbog svojih lekovitih svojstava izuzetno je cenjena u Srbiji, a kao lek se osim ploda koristilo i lišće od koga se pravi čaj. Koliko je bila cenjena potvrđuje i podatak da se devojčicama često davalo ime Dunja koje je i danas popularno.

Informer

 

Zbog brojnih lekovitih svojstava dunju često mnogi nazivaju „kraljica jeseni“. Žuti opori plodovi prava su vitaminska bomba jer sadrže velike količine vitamina C, zatim vitamin B1, B2, ali i kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, pektin i druge organske i neorganske kiseline. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Svakodnevno konzumiranje dunje u sirovom stanju pokazalo se kao blagotvorno pomoćno sredstvo kod tuberkuloze, problema sa otežanim radom jetre,  čira na želucu, kao i kod bolesti očiju. Kompot od dunje preporučuje se kod problema s crevima ili želucem, dok je sok od ove voćke jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa (rana koje nastaju na telu usled dugog ležanja) opekotina, ispucale kože, svraba. Dunja se dobro pokazala i u jačanju imuniteta što svima nama u zimsko vreme, a posebno sada u vreme epidemije korone, dobro dođe.

Informer

 
Od kompota do rakije i zašto se čuva na ormanu?

Dunja je jedino voće koje jedemo kuvano jer je meso tvrdo kao kamen, a ukus gorak i opor. Najčešće se koristi u preradi za izradu kompota, želea, sokova, kao slatko ili za pravljenje čuvane rakije dunjevače.

Verovali ili ne, ali dunje su odlični prirodni osveživači vazduha, pa ne čudi što su ih naše bake nekada davno čuvale na ormanima tokom zime.

Dunja i dunjac

Za ovu voćnu vrstu, takođe je specifično da postoji muški plod – dunjac i ženski – dunja. Dunjac je krupniji i dosta tvrđi dok su plodovi dunje sitniji i za nijansu mekšeg mesa, pa se prilikom kuvanja slatkog uvek biraju plodovi dunje.